Начало / Критика / Реакциите на писателите за екранизациите на книгите им

Реакциите на писателите за екранизациите на книгите им

Книгите често служат за основа на филми. Понякога книгата и филмът могат да бъдат отделни сами за себе шедьоври, но може и екранизацията да е пълен провал. Предлагаме ви реакции на известни писатели, представени от flavorwire.com относно адаптации на техни произведения.

Алън Мур за екранизацията на комикса му „Пазителите”: „Филмът ни заблуждава, сякаш се опитва да отмие общото ни културно въображение. Сякаш сме новоизлюпени птички и чакаме с отворена уста „Холивуд” да ни нахрани с червеи. Не знам за вас, но на мен ми се повръща от червеи”

Е. Б. Уайт за анимацията по „Паяжината на Шарлот” от 1973 г.: „Филмът „Паяжината на Шарлот” е това, което очаквах. Историята е прекъсвана на всеки няколко минути, за да изпее някой весела песничка. Мен веселите песнички не ме интересуват. Атмосферата, която се опитах да предам в книгата, е превърната в света на Дисни със 76 тромбона. Но не можеш да очакваш друго, когато се замесиш в „Холивуд”.

Владимир Набоков преди да е гледал „Лолита” на Стенли Кубрик: „Може да бъде прекрасна сутрешна роса, стичаща се леко по мрежата срещу комари, а може и да се окаже ужас, изписан на лицето на хоризонтално положен пациент в линейка”

Ричард Матисън относно адаптацията на „Аз съм легенда” от 2007 г.: „Не знам защо „Холивуд” се възхити толкова от моята книга, след като дори не се и опитаха да я заснемат както аз я написах”

Дейвид Мичъл за сценария по неговата книга „Cloud Atlas”: „Никога няма да забравя първото ми прочитане на сценария. Нямаше как да не се включа. Не бях участвал в групово четене от часовете по английски в училище. Но този път, вместо 17-годишните ми съученици, до мен бяха Том Ханкс, Холи Бери и Джим Броудбент. Сюрреалистична атмосфера”

Ан Райс за кастинга на „Интервю с вампир”: „Особено съм шокирана от участието на Том Круз. Той в никакъв случай не може да бъде моя вампир Лестат” (След като гледа филма обаче, Райс е влюбена в актьорската игра на Круз)

Джеймс Елрой за многото адаптации на негови книги: „Brown’s Requiem”, без коментар. „Ченге”, без коментар. „Поверително от Ел Ей”, невероятен филм. „Черната далия”, невероятен филм”

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …