Начало / Критика / Реакциите на писателите за екранизациите на книгите им

Реакциите на писателите за екранизациите на книгите им

Книгите често служат за основа на филми. Понякога книгата и филмът могат да бъдат отделни сами за себе шедьоври, но може и екранизацията да е пълен провал. Предлагаме ви реакции на известни писатели, представени от flavorwire.com относно адаптации на техни произведения.

Алън Мур за екранизацията на комикса му „Пазителите”: „Филмът ни заблуждава, сякаш се опитва да отмие общото ни културно въображение. Сякаш сме новоизлюпени птички и чакаме с отворена уста „Холивуд” да ни нахрани с червеи. Не знам за вас, но на мен ми се повръща от червеи”

Е. Б. Уайт за анимацията по „Паяжината на Шарлот” от 1973 г.: „Филмът „Паяжината на Шарлот” е това, което очаквах. Историята е прекъсвана на всеки няколко минути, за да изпее някой весела песничка. Мен веселите песнички не ме интересуват. Атмосферата, която се опитах да предам в книгата, е превърната в света на Дисни със 76 тромбона. Но не можеш да очакваш друго, когато се замесиш в „Холивуд”.

Владимир Набоков преди да е гледал „Лолита” на Стенли Кубрик: „Може да бъде прекрасна сутрешна роса, стичаща се леко по мрежата срещу комари, а може и да се окаже ужас, изписан на лицето на хоризонтално положен пациент в линейка”

Ричард Матисън относно адаптацията на „Аз съм легенда” от 2007 г.: „Не знам защо „Холивуд” се възхити толкова от моята книга, след като дори не се и опитаха да я заснемат както аз я написах”

Дейвид Мичъл за сценария по неговата книга „Cloud Atlas”: „Никога няма да забравя първото ми прочитане на сценария. Нямаше как да не се включа. Не бях участвал в групово четене от часовете по английски в училище. Но този път, вместо 17-годишните ми съученици, до мен бяха Том Ханкс, Холи Бери и Джим Броудбент. Сюрреалистична атмосфера”

Ан Райс за кастинга на „Интервю с вампир”: „Особено съм шокирана от участието на Том Круз. Той в никакъв случай не може да бъде моя вампир Лестат” (След като гледа филма обаче, Райс е влюбена в актьорската игра на Круз)

Джеймс Елрой за многото адаптации на негови книги: „Brown’s Requiem”, без коментар. „Ченге”, без коментар. „Поверително от Ел Ей”, невероятен филм. „Черната далия”, невероятен филм”

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225048_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (14 септември – 20 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Танцувай с мен от Сюзън Елизабет Филипс 2. Живот в скалите от …