Начало / Любопитно / Как да пишем интересно – 3 ключови съвета за първите страници на една книга

Как да пишем интересно – 3 ключови съвета за първите страници на една книга

Ако имате цел да направите кариера с писане, от екзистенциално значение е литературните агенти и редакторите да продължат да четат. Макар че не е правилно един труд да се оценява по първите няколко страници, през ръцете на агентите и редакторите минават толкова ръкописи, че те, най-вероятно, ще направят точно това и ако не ги „хване” текста, ще го изоставят. Затова в writersrelief.com са публикувани три ключови елемента, на които трябва да се обърне внимание на първите страници.

1. Персонаж. Всеки персонаж в началото на роман, разказ, есе, трябва да бъде интригуващ. Разкрийте неговите основни характеристики още в началото. Обяснете и неговата мотивация за конкретни действия. Дайте на читателя толкова информация, че едновременно да разбере за какво става въпрос и да поиска да продължи да чете, за да види развитието. Освен това, не че винаги трябва да имате един-единствен централен персонаж, но ако включите прекалено много герои още от началото, ще объркате читателя и вероятността да го откажеш от четенето е голяма.

2. Встъпителен екшън. За да „закачите” читателя здраво към творбата си, още от началото разкрийте някакъв важен момент. Не е нужно да се случва нещо изключително, но се опитайте, доколкото е възможно, да създадете напрежение и очакване за нещо. Просто нещо трябва да се случи. Ако използвате пролог в началото, имайте предвид, че е абсолютно решаващ. Трябва да бъде особено интересен и да допринася отлично към началото на книгата. По принцип не съветваме да използвате пролог, прекалено рисково е. Оставете това на известните писатели.

3. Обстановка. Опитайте се да създадете уникална атмосфера. Както е важно да представиш главния герой/героиня, така е от основно значение и да покажете неговия/нейния свят, за да направите разбирането от страна на читателя по-ясно. Не е нужно да е нещо изключително, дори позната обстановка също би свършила работа, стига да я пречупите през гледната точка на персонажа. Целта, както при горните два съвета, отново е да събудите интерес.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …