Начало / България / Честит празник на народните будители!

Честит празник на народните будители!

Днес, 1 ноември,  честваме делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. През годините на социализма комунистическата цензура забранява честването на празника. Традицията е възстановена през 1992 г. по идея на проф. Петър Константинов – председател на Общобългарския комитет „Мати Болгария”.

Ето и част от събития, посветени на българските просвещенци, които агенция „Фокус” анонсира:

Асеновград
От 17.30 часа в старинно училище „Св. Георги” в Асеновград ще бъде тържествено открита паметна плоча на видния асеновградски книжар и дарител Димитър Андреев – Ганди.

Бургас
От 19.00 часа в Културния дом на нефтохимика на площад „Тройката“ ще започне спектакъл по повод Деня на народните будители.

Видин
В 9.50 часа от площад „Бдинци” ще потегли празнично шествие до паметника на Софроний Врачански. От 11.00 часа в Конферентния център на Областна администрация Видин ще се проведе Тържествено честване на Деня на народните будители.

Карлово
От 14.00 часа в зала „Васил Караиванов” в сградата на общината Община Карлово и Асоциация Българска кинокласика и култура ще обявят началото на Национална дарителска кампания за подпомагане заснемането на игрален филм „Левски”, посветен на делото и живота на Апостола.

София.
В 11.00 часа в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” вицепрезидентът Маргарита Попова ще открие изложбата “Софроний Врачански. Мъжество, мъдрост, правда и чистота”. Между „История Славянобългарска” и „Неделник”.
От 11.00 часа във фоайето на Народната библиотека ще бъде връчена ежегодната национална награда „Даскал Ботьо Петков”.
От 18.00 часа в зала „София” на Столичната библиотека, пл. Славейков 4, ще бъде открита изложбата „Софийски будители – низ от светли имена” .

Екипът на lira.bg  честити празника на българските учители, библиотекари, книжари, писатели и поети, издатели, на будните читатели. България в момента изпитва крещяща нужда от примера на знайните и незнайни рицари на словото.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Честит празник