Начало / България / Поетът Николай Дойнов с наградата „Златен век”

Поетът Николай Дойнов с наградата „Златен век”

Министърът на културата Вежди Рашидов ще връчи на утре на официална церемония наградата „Златен век” на председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, съобщи „Фокус”. Най-високото отличие на Министерството на културата се присъжда на Николай Дойнов за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура. Церемонията по награждаването ще се състои от 13:00 часа в зала „Колегиум” на Министерство на културата. Николай Дойнов е избран за председател на Съюза на народните читалища (СНЧ) на XXXII-ия извънреден юбилеен конгрес на СНЧ.

Поет, публицист, културолог, Николай Дойнов е един от възстановителите на Съюза на народните читалища, създател на теоретичната конструкция на съвременния читалищен мениджмънт. Потомствен читалищен деятел, правнук на видния тутракански възрожденец Георги Дойнов, един от основателите на читалище „Возрождение” в Тутракан, син на интелектуалеца Георги Дойнов, който е председател на читалище „Никола Йонков Вапцаров“ в Тутракан през 50-те години на ХХ век. Николай Дойнов е бил читалищен секретар и основател на Независимия синдикат на читалищните работници, изпълнителен секретар на Конфедерацията на независимите синдикати в България, програмен директор на Фондация „Ресурсен център на неправителствените организации”, учредител на проектите „Базови читалища и модели на тяхната устойчивост”, „Българският етнически модел” /съвместно с Атлантическия съвет на Сърбия и Черна гора/, „Култури в диалог“ съвместно с Асоциацията на Германските свободни университети и др.

През 2006 г. е избран за заместник-председател на Съюза на народните читалища. Автор на над 2000 публикации и книгите „Всичко видимо“, „Ще съм съществувал никога“, „Нежна политика“, „Арфа“, носител на национални награди за литература. През 1997 г. е избран за член на Съюза на българските писатели. Превеждан е на различни езици, сред преводачите му е световноизвестният художник Албер Леви-Пепо, който превежда отделни творби на Николай Дойнов на иврит. От 2006 г. Николай Дойнов е свободен докторант в Софийския университет, с дисертация, посветена на интеркултурния диалог. Носител на почетния знак на президента на Р. България за изключителната му роля за развитието на културата и читалищното дело

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20220531090536-62961a21d287403399e5d5a3jpeg

Новата книга на Джон Гришам – от класацията на „Ню Йорк Таймс“ вече и на български

Художествена литература 1. „Спаринг партньори“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „Никога повече“ от …

Един коментар

  1. Честито!