Начало / България / Пет български университета имат системи за създаване на електронни библиотеки

Пет български университета имат системи за създаване на електронни библиотеки

Пет български университета са внедрили системи за изграждане на електронни библиотеки в рамките на проект, финансиран от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие“, съобщи pcworld.bg.

Според българския офис на компанията Xerox, която е основен съучастник в реализацията, това е най-мащабният проект за дигитализиране на книги от хартиен носител не само в страната, но и на Балканите.

Основните цели на проекта са били да се постигне по-ефективно управление на книжния фонд, да се улесни достъпа на студенти и преподаватели до академична литература и да се намалят значително директните разходи на библиотеките. Решенията са внедрени в  столичните Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Университет по архитектура, строителство и геодезияи във във варненските Икономически университет и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Библиотеките в тези университети разполагат с общ фонд „Книги“ от над 680 000 заглавия и фонд „Периодика“ – с повече от 230 000 заглавия. Това са редки книги, документи, скици, специализирана литература, множество списания, експертни научни обзори, научни изследвания и проекти, учебни помагала, свързани с преподавателската дейност и др. С годините тази безценна книжнина се увеличава прогресивно и пред библиотеките стои предизвикателството тя да бъде съхранявана, организирана и читателите да получат лесен достъп до нея.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …