Начало / България / Пет български университета имат системи за създаване на електронни библиотеки

Пет български университета имат системи за създаване на електронни библиотеки

Пет български университета са внедрили системи за изграждане на електронни библиотеки в рамките на проект, финансиран от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие“, съобщи pcworld.bg.

Според българския офис на компанията Xerox, която е основен съучастник в реализацията, това е най-мащабният проект за дигитализиране на книги от хартиен носител не само в страната, но и на Балканите.

Основните цели на проекта са били да се постигне по-ефективно управление на книжния фонд, да се улесни достъпа на студенти и преподаватели до академична литература и да се намалят значително директните разходи на библиотеките. Решенията са внедрени в  столичните Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Университет по архитектура, строителство и геодезияи във във варненските Икономически университет и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Библиотеките в тези университети разполагат с общ фонд „Книги“ от над 680 000 заглавия и фонд „Периодика“ – с повече от 230 000 заглавия. Това са редки книги, документи, скици, специализирана литература, множество списания, експертни научни обзори, научни изследвания и проекти, учебни помагала, свързани с преподавателската дейност и др. С годините тази безценна книжнина се увеличава прогресивно и пред библиотеките стои предизвикателството тя да бъде съхранявана, организирана и читателите да получат лесен достъп до нея.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …