Начало / България / Увеличават бюджета за издръжка на читалищата

Увеличават бюджета за издръжка на читалищата

С 12% ще бъде увеличен бюджетът за издръжка на читалищата през следващата година, съобщи във Велико Търново председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. През 2010 г. парите за издръжката на 2634 читалища в България са били намалени с 30 на сто и досега не са увеличавани, отбелязва ngobg.info.

Дойнов смята, че трябва да бъде създадена национална атестационна комисия, която да оцени състоянието на всяко едно читалище, за да бъде справедливо разпределението на средствата за издръжка.

Над 7000 са работещите в сферата на читалищата, а близо 400 000 са читалищните дейци и самодейци в България. Организацията, обединяваща народните читалища, е създадена преди 100 години от проф. Иван Шишманов. Тази година съюзът е приет в Европейската мрежа на културните центрове със статут на най-стара културна организация в Европа.

В Деня на народните будители – 1 ноември, Съюзът на народните читалища ще връчи за шести пореден път националната награда „Следовник на народните будители“. Церемонията се провежда традиционно в Народната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ в София. Сред тазгодишните номинирани са председателят на синдиката на българските учители Янка Такева, генералният директор на БТА Максим Минчев, балерината Красимира Колдамова, председателят на настоятелството на храма Св. Александър Невски отец Тихон и естрадните изпълнители Развигор Попов и Мими Иванова.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1.SILVI 1 MONUMENT VALLEY

Силвана Грънчарова: Дишам, значи живея!

58 упражнения от една тънка книжка могат да ни променят завинаги Те са част от …