Начало / България / Актрисата Емилия Радева чества 80-годишния си юбилей с премиера на мемоарите си

Актрисата Емилия Радева чества 80-годишния си юбилей с премиера на мемоарите си

Актрисата Емилия Радева чества 80-годишния си юбилей с представяне на мемоарите си „Коя съм…? ” Премиерата е днес от 17.30 ч. в кино „Одеон”, съпътствано от прожекция на филма „Матриархат”, в който Емилия Радева си партнира с други легенди на българското кино като Невена Коканова, Катя Паскалева и др.

В мемоарите си „Коя съм…?” голямата българска актриса разказва за личните и професионалните си успехи и разочарования, за голямата си любов, за различните си лица на сцената и в живота – влюбена, майка, героиня, звезда… Това е откровен, понякога забавен, друг път пропит от болка и философска дълбочина разказ, който ще развълнува всеки читател.

След толкова много предателства и разочарования си давам сметка, че съм горяла не само на „неприятелска”, но и на „приятелска” клада. Само огромното желание за живот и работа ми е давало сила да се отърся от пепелта на злото и завистта. И тогава тлеещата жар на живота отново е избухвала в пламък, напук на всички злонамерени хора”, споделя Радева.

Емилия Радева е родена на 23 май 1932 г. в Радомир.Завършва специалност „актьорско майсторство“ във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1955 г. Започва работа в Пловдивския театър, а след това и в театъра на българската армия. От 1959 г. е член на Съюза на българските филмови дейци. Удостоена със званието заслужил артист през 1974 г., а през 1980 г. – със званието „народен артист“. През 1974 г. е удостоена със званието заслужил артист, а 6 години по-късно и със званието народен артист.
През 2003 г. е наградена с орден Стара планина – І степен „за приноса си за развитието на българското изкуство и култура“

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …