Начало / България / „Царството на славяните“ на Мавро Орбини ще бъде представена на в Столична библиотека

„Царството на славяните“ на Мавро Орбини ще бъде представена на в Столична библиотека

Книгата „Царството на славяните“ на Мавро Орбини ще бъде представена на 1 ноември от 16 ч в мраморното фоайе на Столична библиотека, съобщиха организаторите за „Фокус”. Българското издание излиза от печат на 1 ноември 2012 г., в деня на българските будители и в годината, в която се навършват 250 години от Паисиевата “История славянобългарска”.

Aвтори на встъпителните статии са проф. Надежда Драгова и проф. Джузепе Дел Агата, познавач и изследовател на делото на Мавро Орбини, преподавател в университета в гр. Пиза.

Преводачи на текста от староиталиански са Симеон Тодоров и Елица Попова. Тодоров е известен преводач с изключително богат опит в превода на исторически текстове от италиански от 17 – 19 в., а Попова е млад лингвист и учен, занимаващ се със сравнително езикознание, с доказани качества и умения на преводач от романски езици.

При подготовката на текста за печат е извършена огромна изследователска работа. Проучени са повече от 1900 имена, географски названия и исторически събития, за които говори авторът.

Отговорен редактор на проекта е доц. д-р Пенка Ватова.

Изданието се реализира с подкрепата на Министерство на културата и Фонд „13 века България”.

На представянето за автора и книгата ще говорят проф. Надежда Драгова и проф. Джузепе Дел’Агата.

През далечната 1601 г. в гр. Пезаро на италиански език излиза от печат книга с удивителното заглавие “ЦАРСТВОТО НА СЛАВЯНИТЕ”. Дотогава такова понятие не съществува. Няма и подобно царство на картата. Нейният автор, Мавро Орбини, католически монах от славянски произход, разказва историята на славяните в Югоизточна Европа. Неговият разказ е предназначен да отвоюва тяхното равноправие с всички останали страни и народи. Не е случаен фактът, че книгата е написана на италиански език, за да може да бъде прочетена не само от представителите на духовенството, но и от италианските аристократи и търговци. Светът приема автора на тази книга като рицар, изпратен от цялото славянство (Надежда Драгова). Благодарните славянски народи бързо я приемат и благодарение на Петър Първи я разпространяват на руски език – тя е отнесена на Балканите, където през 1761 г. я прочита първият национален български историк – йеромонах Паисий Хилендарски. Той преписва българския раздел и когато се завръща на Атон, още на следващата година, 1762-а, завършва своята “История славянобългарска”.

През 1983 г. в поредицата “Чуждестранни историци на България”, кн. 1, е публикуван в превод на български откъс от книгата на Мавро Орбини. И това е всичко, с което е запознат българският читател от “ЦАРСТВОТО НА СЛАВЯНИТЕ”. Цялостен превод на тази книга, изиграла съдбовна роля в историята на българското възраждане, не е направен.

През 2009 г. издателство “Дамян Яков” и Столична библиотека подготвиха и публикуваха фототипно издание на книгата на „Царството на славяните“. Изданието бе представено за първи път в библиотека “Тургенев”, в рамките на Дните на София в Москва. Копия от фототипното издание бяха подарени на библиотека „Тургенев”, на Руската държавна библиотека и на Всерусийския институт по история. Тогавашният кмет на София Бойко Борисов подари копие от книгата на кмета на град Москва Лужков.

През същата година по време на традиционната аудиенция при папата за 24 май сред даровете, които българската делегация, ръководена от президента Първанов, занесе на папа Бенедикт ХVI, бе фототипното издание на „Царството на славяните”. Екземпляр от книгата бе подарен и на Ватиканската библиотека.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …

Един коментар

  1. Резултата ще видим на 01 ноември от 16.00 часа, когато в мраморното фоайе на Столична библиотека ще бъде представен първият изцяло преведен на български вариант на „Царството на славяните“. За автора Мавро Орбини и книгата ще говорят проф. Надежда Драгова и проф. Джузепе Дел’Агата.