Начало / Любопитно / Стивън Пинкър препоръчва 5 книги, изследващи насилието

Стивън Пинкър препоръчва 5 книги, изследващи насилието

Насилието в съвременното общество е сериозен проблем. Психологът и писател Стивън Пинкър препоръчва 5 книги, които изследват този аспект от човешкото поведение.  На българския читател канадският учен е известен с книгите си „Как работи умът“ и „Езиковият инстинкт. Как умът създава езика“.

Последната книга на Пинкър – „The Better Angels of our Nature”, също е на тази тема. Предложенията му са публикувани в британския „Телеграф”.

„Homicide” (1998 г.) от Мартин Дейли и Марго Уилсън. Това е класическо произведение, което показва човешките конфликти. Изследва всички начини, по които се изкарваме извън нерви, независимо дали сме баща и син, братя, мъж и жена или пък напълно непознати.

Statistics of Deadly Quarrels” (1960 г.) от Луис Ф. Ричардсън. Физикът Ричардсън изследвал моделите на поведение по време на Първата и Втората световна война. В края на своята творба, той пише: „Може би предстои бъдеще, в което дълго време няма да има трета световна война”. Половин век по-късно виждаме, че е бил прав.

„Violent Land” (1996 г.) от Дейвид Кортрайт. Кортрайт прави съпоставка между Обединеното кралство и САЩ. Според него, насилието в Америка е в много по-напреднала фаза, защото това е страна, започнала съществуването си от анархията и постоянната борба за надмощие.

„The Remnants of War” (1989 г.) от Джон Мюлер. В тази своя книга Мюлер написа, че войните постепенно се превръщат в отживелица. Всички му се смяха, но ако се замислим, виждаме, че макар гражданските конфликти и горещите точки по света да продължават да съществуват, има много по-малко жертви от едно време.

„Evil” (1999 г.) от Рой Ф. Баумайстър. Тази книга изследва как хората са принуждавани от средата, в която живеят, да дадат повече воля на жестоката си страна. Обяснено е и защо сме същества, които не могат да живеят без конфликт.

Прочетете още

IlfIA

Иля Илф: „Вие сте интересен човек! На вас всичко ви е наред. Удивително, с такова щастие и на свобода.”

На 13 април 1937 година, на 39 години, от туберкулоза умира Иля Илф. Единият от …