Начало / Любопитно / Стивън Пинкър препоръчва 5 книги, изследващи насилието

Стивън Пинкър препоръчва 5 книги, изследващи насилието

Насилието в съвременното общество е сериозен проблем. Психологът и писател Стивън Пинкър препоръчва 5 книги, които изследват този аспект от човешкото поведение.  На българския читател канадският учен е известен с книгите си „Как работи умът“ и „Езиковият инстинкт. Как умът създава езика“.

Последната книга на Пинкър – „The Better Angels of our Nature”, също е на тази тема. Предложенията му са публикувани в британския „Телеграф”.

„Homicide” (1998 г.) от Мартин Дейли и Марго Уилсън. Това е класическо произведение, което показва човешките конфликти. Изследва всички начини, по които се изкарваме извън нерви, независимо дали сме баща и син, братя, мъж и жена или пък напълно непознати.

Statistics of Deadly Quarrels” (1960 г.) от Луис Ф. Ричардсън. Физикът Ричардсън изследвал моделите на поведение по време на Първата и Втората световна война. В края на своята творба, той пише: „Може би предстои бъдеще, в което дълго време няма да има трета световна война”. Половин век по-късно виждаме, че е бил прав.

„Violent Land” (1996 г.) от Дейвид Кортрайт. Кортрайт прави съпоставка между Обединеното кралство и САЩ. Според него, насилието в Америка е в много по-напреднала фаза, защото това е страна, започнала съществуването си от анархията и постоянната борба за надмощие.

„The Remnants of War” (1989 г.) от Джон Мюлер. В тази своя книга Мюлер написа, че войните постепенно се превръщат в отживелица. Всички му се смяха, но ако се замислим, виждаме, че макар гражданските конфликти и горещите точки по света да продължават да съществуват, има много по-малко жертви от едно време.

„Evil” (1999 г.) от Рой Ф. Баумайстър. Тази книга изследва как хората са принуждавани от средата, в която живеят, да дадат повече воля на жестоката си страна. Обяснено е и защо сме същества, които не могат да живеят без конфликт.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …