Начало / България / Съпругата на Хачо Бояджиев дари личната му библиотека на читалището в Нови пазар

Съпругата на Хачо Бояджиев дари личната му библиотека на читалището в Нови пазар

С голяма част от книгите от личната библиотека на академик Хачо Бояджиев ще бъде обогатен библиотечният фонд на читалището в Нови пазар, съобщи БНТ. Томовете българска и чуждестранна художествена литература на телевизионната легенда пристигнаха в града с бус на Българска национална телевизия. Дарението, което направи жената на Хачо – Весела Сапунджиева, съвпада с 140-годишнината на местното читалище.

За Хачо Бояджиев много се пише и говори, но за литературните му интереси малко се знае, сподели Весела. С особена стойност за колекцията е една малка книжка – „Стихотворения и поеми“ от Пушкин, която получава едва 16-годишен, когато за първи път е проявил творческия си гений. Дълголетният й път е равен на една житейска и творческа кариера.

Хачо Кирилов Бояджиев (с рождено име Хачадур Крикор Бояджиев) е български режисьор, роден в София през 1932 година, починал през 2012.
Той е най-известен като дългогодишен режисьор на празничните новогодишни програми за Българската национална телевизия, както и с телевизионната постановка на класическата пиеса „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

223197_b

Отрезвяваща история за България създаде наш хроникьор

И народите имат душа, напомня ни Тони Зарев Неговата „Отрезвяваща история… и други истории” работи …

Един коментар

  1. Васил Петров

    „Творческият гений на т-нар „академик“ Хачо Боджиев се изрази най-пълно преди повече от 35 години, когато той преписа част от Дневниците на Макс Фриш и я представи за свое лично творчество в печата и беше позорно осмян.
    Този нахален и бездарен плагиат крадеше идеите на Телевизията на Източен Берлин и бездарно ги пренасяше в бутафорните си ревюта и „театрални“ постановки в БНТ, а нежевите му викаха „браво!“
    Наглостта му стигна дотам, че се титулува сам „професор“, а след това и „академик“. Този полуграмотен в изкуството „режисьор“, че и студио в БНТ назоваха с неговото компрометирано име! Жалка работа! Може да се случи сега само в страна като нашата, при това управление! Но след като имаме и такъв премиер и такъв министър на българската култура, защо да се чудим за възвеличаването на явления като Хачо Бояджиев?!