Начало / България / Съпругата на Хачо Бояджиев дари личната му библиотека на читалището в Нови пазар

Съпругата на Хачо Бояджиев дари личната му библиотека на читалището в Нови пазар

С голяма част от книгите от личната библиотека на академик Хачо Бояджиев ще бъде обогатен библиотечният фонд на читалището в Нови пазар, съобщи БНТ. Томовете българска и чуждестранна художествена литература на телевизионната легенда пристигнаха в града с бус на Българска национална телевизия. Дарението, което направи жената на Хачо – Весела Сапунджиева, съвпада с 140-годишнината на местното читалище.

За Хачо Бояджиев много се пише и говори, но за литературните му интереси малко се знае, сподели Весела. С особена стойност за колекцията е една малка книжка – „Стихотворения и поеми“ от Пушкин, която получава едва 16-годишен, когато за първи път е проявил творческия си гений. Дълголетният й път е равен на една житейска и творческа кариера.

Хачо Кирилов Бояджиев (с рождено име Хачадур Крикор Бояджиев) е български режисьор, роден в София през 1932 година, починал през 2012.
Той е най-известен като дългогодишен режисьор на празничните новогодишни програми за Българската национална телевизия, както и с телевизионната постановка на класическата пиеса „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

Един коментар

  1. Васил Петров

    „Творческият гений на т-нар „академик“ Хачо Боджиев се изрази най-пълно преди повече от 35 години, когато той преписа част от Дневниците на Макс Фриш и я представи за свое лично творчество в печата и беше позорно осмян.
    Този нахален и бездарен плагиат крадеше идеите на Телевизията на Източен Берлин и бездарно ги пренасяше в бутафорните си ревюта и „театрални“ постановки в БНТ, а нежевите му викаха „браво!“
    Наглостта му стигна дотам, че се титулува сам „професор“, а след това и „академик“. Този полуграмотен в изкуството „режисьор“, че и студио в БНТ назоваха с неговото компрометирано име! Жалка работа! Може да се случи сега само в страна като нашата, при това управление! Но след като имаме и такъв премиер и такъв министър на българската култура, защо да се чудим за възвеличаването на явления като Хачо Бояджиев?!