Начало / Критика / Популярността на е-книгите води до увеличаване на пиратството

Популярността на е-книгите води до увеличаване на пиратството

Все по-голямата популярност на е-книгите води до автоматично увеличаване на дигиталното пиратство,  съобщи money.bg , позовавайки се на компанията NetNames, която е защитник на онлайн марките.

„Бумът на дигитални книги трансформира издателската индустрия, но има един голям проблем, който често се пренебрегва – пиратството”, казва Дейвид Прайс от NetNames.

Издателите на учебници са по-податливи на пиратството, тъй като сред тяхната аудитория има повече технически компетентни потребители, смята Прайс, цитиран от британския IT Pro.

NetNames e проследила 20 учебници от списъците с бестселъри на Amazon и установила, че всяка книга е достъпна от над 20 връзки в ebookee.org, един от многото сайтове за сваляне на файлове.

„Малката целева аудитория на учебниците означава, че пиратството може да има опустошителни последици за издателите“, смята Прайс. Като решение на проблема той предлага въвеждане на еднократни кодове за онлайн използване на е-книгите.

Юлиан Хобинс – главен съветник във Федерацията срещу софтуерните кражби (FAST), подкрепя мнението на Прайс, че пиратството е във възход.
„Популярността на е-книгите е съпроводена с увеличаване на пиратството, а то изправя издателите пред битка, която вече водят музикалната и филмовата индустрия”, коментира Хобинс. DRM технологията изглежда най-очевидният инструмент за защита срещу подобни нарушения, смята той.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Кратка история на мита_корица

Смайващото изследване ни превежда през митове от палеолита чак до наши дни

„Кратка история на мита“ от Карън Армстронг е богат, наситен разказ за връзката на човечеството …

Един коментар

  1. Издателите на учебници са по-податливи на пиратството, тъй като сред тяхната аудитория има повече технически компетентни потребители, смята Прайс, цитиран от британския IT Pro.