Начало / Критика / Франк Котрел Бойс: Училищата рискуват да откажат децата от четенето завинаги

Франк Котрел Бойс: Училищата рискуват да откажат децата от четенето завинаги

Писателят Франк Котрел Бойс заяви, че училищата в Обединеното кралство, рискуват да накарат децата никога да не четат книги, съобщи „Гардиън”. Бойс е на мнение, че изпитването на учениците в ранна детска възраст ги кара да се чувстват като издънки и да свързват четенето с провал.

Аз се учех бавно, познавам и деца, които не са прочели един ред, докато не са навършили 7. Това няма никакво значение. Това, което има значение е, че години наред най-малките деца са заобиколени от хора, които ги карат да се чувстват ужасно, че за нищо не стават и че четенето не е за удоволствие. А четенето е най-вече за удоволствие. Ако четеш и ти харесва, само тогава запомняш за какво става въпрос”, коментира писателят.
Бойс е противник на начина, по който работи образователната система във Великобритания. „Всичко е едно постоянно измерване и статистика. Резултатите са налице – имаме цяло поколение, което не чете. Нещо повече – вече имаме и млади учители, които също не са прочели нищо”.

Бойс не е единственият детски писател, който критикува британските власти. На неговото мнение са още известни имена като Майкъл Морпурго, Майкъл Розен и Филим Пулман.

Франк Котрел Бойс е английски писател и сценарист, роден през 1959 г. Има и няколко участия като актьор. Написал е 7 романа, по-известни от които „Millions” и „Framed”. Сред тях е и продължение на детската книга на Иън Флеминг, „Chitty Chitty Bang Bang”.

Свързани заглавия
Франк Котрел Бойс спечели награда на „Гардиън” за детска литература

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …