Начало / България / Честването на 150-годишнината от рождението на проф. Шишманов ще бъде на 20 и 21 ноември в БАН

Честването на 150-годишнината от рождението на проф. Шишманов ще бъде на 20 и 21 ноември в БАН

Национално тържествено честване на 150-годишнината от рождението на видния български хуманитарист проф. Иван Д. Шишманов ще се проведе на 20 и 21 ноември т.г. в Големия салон на Българската академия на науките, съобщиха от прессекретариата на президента.

Вицепрезидентът Маргарита Попова прие патронажа на Петото издание на научната конференция „Шишманови четения“, която ще бъде част от програмата за отбелязването на юбилейната годишнина. Програмата беше обсъдена днес на „Дондуков“ 2 от създадения при вицепрезидента Организационен комитет с председател проф. дфн Румяна Дамянова от Института за литература при БАН. Тя е и ръководител на научния проект „Иван Д. Шишманов и модернизацията на българската хуманитарна наука“.

„Възхитена съм от това, което е направено до днес за великия българин, интелектуалец и голям европеец Иван Шишманов“, каза Маргарита Попова пред участниците в Комитета. Те имат амбиция да бъде издадено и популяризирано все още неиздаденото от проф. Шишманов. „Ще направим всичко, което зависи от нас и ще положим много усилия да бъдем полезни и да бъде отпразнувана 150-ата годишнина по най-достолепния начин и да останем доволни от поднесено на публиката“, подчерта вицепрезидентът по време на срещата.

Проф. Иван Д. Шишманов е български учен, създател на форума на българската хуманитарна наука, министър на просвещението и учредител на едни от най-значимите български културни институции – Висшето училище (днес Софийски университет „Св. Климент Охридски“), Народния театър, Музикалното училище, Художественото училище. Проф. Шишманов е създател и на модерна образователна програма в българските училища, радетел за модернизирането на българските читалища.

Участници в Организационния комитет при вицепрезидента са ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев, зам.-председателят на БАН проф. Светлана Куюмджиева, председателят на ПЕН-клуба Георги Константинов, директорът на Народния театър Павел Васев, ръководителят на Фонд „Култура“ при Министерството на културата Борислав Геронтиев, Директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Боряна Христова, председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, кметът на община Свищов Станислав Благов, директорът на Института за литература при БАН доц. Елка Трайкова, директорът на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей доц. Лозанка Пейчева, проф. Надежда Драгова, чл.-кор Милена Цанева, проф. Елена Михайловска, академик Иван Радев, проф. Михаил Неделчев, Директорът на Националния литературен музей Катя Зографова, проф. Панайот Карагьозов, учени и изследователи от всички университети в България. /БГНЕС

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …