Начало / Свят / Хавиер Мариас отказа правителствена награда

Хавиер Мариас отказа правителствена награда

Известният испански писател Хавиер Мариас (60) отказа да получи литературна награда от 20 хил. евро, определена от правителството в Мадрид, съобщи „Дер щандарт“. Тя му е присъдена за последния му роман „Смъртно влюбените“.

Авторът е член на Испанската кралска академия на езика, както и открит противник на правителството на Мариано Рахой и по тази причина не желае да вземе испанската литературна награда, която се дава всяка година от министерството на културата.

Мариас е колумнист на тиражния вестник „Ел паис“, от чиито страници редовно критикува управляващите. Той неведнъж е писал, че не желае нищо от това правителството.

Мариас е син на философа Хулиан Мариас. Като дете е живял в САЩ, където баща му, получил забрана от режима на Франко да преподава в Испания, изнасял лекции в американски университети. Автор е на романи и на преводи от английски на Томас Харди, Лорънс Стърн, Робърт Луис Стивънсън, Джоузеф Конрад, Уилям Бътлър Йейтс. През 1979 г. получава Националната награда за превод на „Животът и мненията на Тристрам Шанди, джентълмен“ на Лорънс Стърн. Преподавал е испанска литература и теория на превода в Оксфорд, Бостън и Мадрид. Директор е на издателството „Рейно де Редонда“.

Книги от Хавиер Мариас  тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …