Начало / Свят / Франк Котрел Бойс спечели награда на „Гардиън” за детска литература

Франк Котрел Бойс спечели награда на „Гардиън” за детска литература

Франк Котрел Бойс спечели наградата на британския вестник „Гардиън” за детска литература, „Guardian children’s fiction prize”, съобщи изданието. Той получи отличието за романа си „The Unforgotten Coat”. Паричната премия за приза е 1 500 паунда. Наградата датира от 1965 г. и е единствената в обединеното кралство, на която журито е съставено единствено от писатели.

Произведението на Бойс е вдъхновено от истински случай. Разказва са малка ученичка от Монголия, чието семейство е отведено една нощ от имиграционните власти. Той не е написан с цел комерсиален успех. Авторът е бил упълномощен да го напише от благотворителната организация „Reader Organisation”, базирана в Ливърпул. 50 копия са раздадени безплатно.

„Това не е комерсиална книга”, казва Бойс. „Тази организация насърчава четенето сред най-различни публики, от деца в неравностойно положение до алкохолици. Те търсеха книга, която да бъде съпреживяна от хора с такива проблеми. Имаха трудности с намирането на подходяща, затова аз написах тази като подарък”.

Франк Котрел Бойс е английски писател и сценарист, роден през 1959 г. Има и няколко участия като актьор. Написал е 7 романа, по-известни от които „Millions” и „Framed”. Сред тях е и продължение на детската книга на Иън Флеминг, „Chitty Chitty Bang Bang”.

Фото:literature.britishcouncil.org

Свързани заглавия
Станаха ясни номинираните за наградата „Roald Dahl Funny Prize”
Проучване показва, че децата се отказват от книгите след началното училище
Проучване откри полово неравноправие в детската литература

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …