Начало / Свят / Станаха ясни номинираните за наградата „Т.С. Елиът”

Станаха ясни номинираните за наградата „Т.С. Елиът”

Станаха ясни номинираните за наградата за поезия „„Т.С. Елиът”, съобщи „Гардиън”. От разширения списък с цели 131 творби, бяха отделени 10, които ще се конкурират за приза. Победителят ще бъде обявен на 14 януари.

Номинираните за приза са Саймън Армитидж с „The Death of King Arthur”, Шон Бородейл с „Bee Journal”, Гилиан Кларк с „Ice”, Джулия Копъс с „The World’s Two Smallest Humans”, Пол Фарли с „The Dark Film”, Джори Греъм с „P L A C E”, Катлийн Джейми с „The Overhaul”, Шарън Олдс с „Stag’s Leap”, Джейкъб Поли с „The Havocs” и Дерин Рийз-Доунс с „Burying the Wren”.

„Списъкът с номинираните е свеж и енергичен. Демонстрира разнообразността на поезията в Обединеното кралство”, коментира поетесата Карол Ан Дъфи, която е сред журито за тазгодишното издание на наградата.

Наградата за поезия „Т.С. Елиът”” носи името на големия поет и драматург Т. С. Елиът. Тя се дава от „Обществото на поетите” за „най-добра колекция от нови стихове на английски език, публикувани първо във Великобритания или Ирландия”. Призът се присъжда всяка година от 1993 г. насам.  Победителят получава 15 000 паунда, а останалите номинирани по 1000.

Миналата година се шумя около приза, защото двама от номинираните отказаха да участват в надпреварата – Алис Осуалд и Джон Кинсела. Причина за техните решения беше спонсора на наградата – инвестиционната фирма „Aurum Funds”, която според тях се участва в непрозрачни сделки. Компанията продължава да е спонсор на отличието.

Свързани заглавия
Джон Бърнсайд спечели наградата „Т. С. Елиът”
Джон Кинсела: Поезията трябва да предизвиква промяна
Втори поет оттегли номинацията си за наградата „Т. С. Елиът”
Алис Осуалд се отказа от номинацията си за награда „Т.С. Елиът”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …