Начало / Свят / Станаха ясни номинираните за наградата „Т.С. Елиът”

Станаха ясни номинираните за наградата „Т.С. Елиът”

Станаха ясни номинираните за наградата за поезия „„Т.С. Елиът”, съобщи „Гардиън”. От разширения списък с цели 131 творби, бяха отделени 10, които ще се конкурират за приза. Победителят ще бъде обявен на 14 януари.

Номинираните за приза са Саймън Армитидж с „The Death of King Arthur”, Шон Бородейл с „Bee Journal”, Гилиан Кларк с „Ice”, Джулия Копъс с „The World’s Two Smallest Humans”, Пол Фарли с „The Dark Film”, Джори Греъм с „P L A C E”, Катлийн Джейми с „The Overhaul”, Шарън Олдс с „Stag’s Leap”, Джейкъб Поли с „The Havocs” и Дерин Рийз-Доунс с „Burying the Wren”.

„Списъкът с номинираните е свеж и енергичен. Демонстрира разнообразността на поезията в Обединеното кралство”, коментира поетесата Карол Ан Дъфи, която е сред журито за тазгодишното издание на наградата.

Наградата за поезия „Т.С. Елиът”” носи името на големия поет и драматург Т. С. Елиът. Тя се дава от „Обществото на поетите” за „най-добра колекция от нови стихове на английски език, публикувани първо във Великобритания или Ирландия”. Призът се присъжда всяка година от 1993 г. насам.  Победителят получава 15 000 паунда, а останалите номинирани по 1000.

Миналата година се шумя около приза, защото двама от номинираните отказаха да участват в надпреварата – Алис Осуалд и Джон Кинсела. Причина за техните решения беше спонсора на наградата – инвестиционната фирма „Aurum Funds”, която според тях се участва в непрозрачни сделки. Компанията продължава да е спонсор на отличието.

Свързани заглавия
Джон Бърнсайд спечели наградата „Т. С. Елиът”
Джон Кинсела: Поезията трябва да предизвиква промяна
Втори поет оттегли номинацията си за наградата „Т. С. Елиът”
Алис Осуалд се отказа от номинацията си за награда „Т.С. Елиът”

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …