Начало / Автори / Джон Кинсела: Поезията трябва да предизвиква промяна

Джон Кинсела: Поезията трябва да предизвиква промяна

Поетът Джон Кинсела, нашумял с оттеглянето си от борбата за престижната литературна награда „Т. С. Елиът”, твърди, че поезията трябва да предизвиква промяна. „Поезията е лингвистично непокорство, което носи отговорността да донесе позитивна социална, етична или политическа промяна”, казва той пред „Гардиън”.

Австралиецът, автор на над 30 творби, описва себе си като анархист, пацифист, антикапиталист и вегетарианец. Той е писал за социалните проблеми в родината си, като например по въпросите за коренното население и правата на животните. Също така подкрепя кампании срещу изработването на ядрено оръжие и смъртното наказание.

„Поемите могат да изразяват екстремни чувства и въпреки това да „работят” срещу насилието. Аз се старая да не пиша пропаганда. Макар да съм писал яростни монолози. Но те са по тема, която има значение и отвеждат читателя до различни гледни точки, без да му казват какво да мисли”, допълва авторът.

Както е известно, Джон Кинсела последва своята колежка Алис Осуалд и се отказа от номинацията си за престижния приз за поезия „Т. С. Елиът”. Причината за техния отказ е новият спонсор на наградата – инвестиционната фирма „Aurum Funds”. Двамата поети са на мнение, че компанията участва в непрозрачни сделки.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …