Начало / България / „Контрадемокрацията” на Пиер Розанвалон с премиера в София

„Контрадемокрацията” на Пиер Розанвалон с премиера в София

Професор Пиер Розанвалон ще изнесе днес, 23 октомври, от 18 ч в зала „Сердика” на хотел „Шератон“ в столицата публична лекция на тема „Превъплъщения на съвременната демокрация“, съобщиха от Френския институт в България. Успоредно с това Ивайло Дичев и Димитър Вацов ще представят книгата на Розанвалон „Контрадемокрацията”,издадена на български език от „Изток-Запад“.

Изданието е посветено на предизвикателствата пред съвременната демокрация, родени от новите медии, глобализацията и атомизирането на съвременните общества. Книгата насочва към сложните взаимовръзки и отношения в съвременните общества, в които на задълбочаващото се развитие на институциите се противопоставя една все по-могъща съпротива отдолу.

Проф. Розанвалон е световноизвестен интелектуалец, историк, социолог, политически мислител. Преподавател е по модерна и съвременна история на политиката в Колеж дьо Франс, създател на международното изследователско ателие „Република на идеите”. Много от произведенията му са посветени на френския политически модел – „Френската държава от 1789 до днес” (1990), „Новият социален въпрос. Да преосмислим социалната държава” (1995) и „Незавършената демокрация. История на народния суверенитет във Франция” (2000), а „Контрадемокрацията” е един от най-предизвикателните му трудове.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …