Начало / България / Културното наследство на Хасково се дигитализира

Културното наследство на Хасково се дигитализира

Старо Хасково вече може да бъде видяно на пощенски картички чрез електронния каталог на Регионална библиотека „Христо Смирненски“, съобщи haskovo.info.

Идеята е част от проекта „Дигитална библиотека Хасково“, който стартира в началото на 2012 г. Целта е да се съхрани литературното и културно-историческо наследство на Хасково и региона и да се предаде на поколенията.

Първият етап на проекта е цифрова обработка на пощенски картички от Старо Хасково. Колекцията е уникална картина на обществения и културен живот на града от края на ХІХ и началото на ХХ век. Ще бъде дигитализиран и целия фонд на библиотеката.

„Започнахме с пощенските картички, защото в момента разполагаме с такава техника. Следващият етап е дигитализация на местния периодичен печат“, каза директорът на Регионалната библиотека Кирилка Страшникова.

Целта е да покажем културното наследство, и то да бъде видяно от много хора по целия свят, допълни тя. До „Дигитална библиотека Хасково“ има достъп чрез електронния каталог на библиотеката.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

235047_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (27 юни – 3 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Спаринг партньори от Джон Гришам 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева …