Начало / Свят / Изложба на тоалетите на Катрин Хепбърн в Нюйоркската Обществена библиотека

Изложба на тоалетите на Катрин Хепбърн в Нюйоркската Обществена библиотека

В Нюйоркската Обществена библиотека на изпълнителските изкуства снощи беше открита изложба с тоалети на знаменитата американска актриса Катрин Хепбърн, предаде БГНЕС.

По въпросите на облеклото актрисата е предпочитала най-вече удобството – да няма проблеми, когато реши да кръстоса крака или ако иска да седне на пода. Така например на репетиции тя неизменно ходела в панталон цвят каки и със свободно падаща блуза.

Именно носителката на 4 награди Оскар е една от първите жени, осмелили се да обуят панталони в епоха, когато представителките на нежния пол са носели изключително поли и непременно чорапи. Затова първите експонати на изложбата, озаглавена Катрин Хепбърн – тоалети за сцената и за екрана“, са няколко чифта панталони цвят каки.

На вниманието на посетителите са представени само 40 тоалета на легендарната актриса. Един от най-интересните от тях е сватбената рокля, с което актрисата е играла ролята на Стела в пиесата „Езерото“ на Бродуей през 1933 г.

„Фактът, че Катрин Хепбърн е носила широки панталони и е искала да се чувства комфортно, оказва силно влияние в американска дамска мода. Нейният вид като че е казвал на жените: „Не е нужно непрекъснато да носите чорапи, корсет и тясна рокля. Почувствайте се удобно“, заявява Джийн Друздау, директорка на музея в Университета „Кент“ в щата Охайо, на който са предадени около 700 вещи на актрисата след нейната кончина на 96-годишна възраст през 2003 г.

Модни експерти подчертават, че Катрин Хепбърн винаги е съчетавала удобството със стил и елегантност. На изложбата, която ще продължи до 12 януари 2013 г., са показани също филми с участието на актрисата, пантофи и аксесоари, както и снимки, на които тя е облечена с някой от представените тоалети.

Освен четирите Оскара Катрин Хепбърн има 12 номинации, което е своеобразен рекорд, надминат единствено от Мерил Стрийп. Първата заветна статуетка тя получава, когато е била само на 24 години, за ролята си във филма „Ранна слава“ (1993). Следват Оскарите за „Познай кой ще дойде на вечеря“, „Лъвът през зимата“ и „Край златното езеро“.
„Спомени за Катрин“ Хепбърн тук

Фото: brynmawr.edu

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …