Начало / Свят / Изложба на тоалетите на Катрин Хепбърн в Нюйоркската Обществена библиотека

Изложба на тоалетите на Катрин Хепбърн в Нюйоркската Обществена библиотека

В Нюйоркската Обществена библиотека на изпълнителските изкуства снощи беше открита изложба с тоалети на знаменитата американска актриса Катрин Хепбърн, предаде БГНЕС.

По въпросите на облеклото актрисата е предпочитала най-вече удобството – да няма проблеми, когато реши да кръстоса крака или ако иска да седне на пода. Така например на репетиции тя неизменно ходела в панталон цвят каки и със свободно падаща блуза.

Именно носителката на 4 награди Оскар е една от първите жени, осмелили се да обуят панталони в епоха, когато представителките на нежния пол са носели изключително поли и непременно чорапи. Затова първите експонати на изложбата, озаглавена Катрин Хепбърн – тоалети за сцената и за екрана“, са няколко чифта панталони цвят каки.

На вниманието на посетителите са представени само 40 тоалета на легендарната актриса. Един от най-интересните от тях е сватбената рокля, с което актрисата е играла ролята на Стела в пиесата „Езерото“ на Бродуей през 1933 г.

„Фактът, че Катрин Хепбърн е носила широки панталони и е искала да се чувства комфортно, оказва силно влияние в американска дамска мода. Нейният вид като че е казвал на жените: „Не е нужно непрекъснато да носите чорапи, корсет и тясна рокля. Почувствайте се удобно“, заявява Джийн Друздау, директорка на музея в Университета „Кент“ в щата Охайо, на който са предадени около 700 вещи на актрисата след нейната кончина на 96-годишна възраст през 2003 г.

Модни експерти подчертават, че Катрин Хепбърн винаги е съчетавала удобството със стил и елегантност. На изложбата, която ще продължи до 12 януари 2013 г., са показани също филми с участието на актрисата, пантофи и аксесоари, както и снимки, на които тя е облечена с някой от представените тоалети.

Освен четирите Оскара Катрин Хепбърн има 12 номинации, което е своеобразен рекорд, надминат единствено от Мерил Стрийп. Първата заветна статуетка тя получава, когато е била само на 24 години, за ролята си във филма „Ранна слава“ (1993). Следват Оскарите за „Познай кой ще дойде на вечеря“, „Лъвът през зимата“ и „Край златното езеро“.
„Спомени за Катрин“ Хепбърн тук

Фото: brynmawr.edu

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

R

Десет нови книги в седмичната класация на „Ню Йорк Таймс“ (9 май – 15 май)

Три от тях са в раздел художествена литература и сюжетите им се въртят около престъпни …