Начало / България / Създава се програма за честване на 150-годишнината от рождението на Иван Шишманов

Създава се програма за честване на 150-годишнината от рождението на Иван Шишманов

Организационният комитет за честванията на 150-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов ще заседава днес от 15.00 часа на „Дондуков“ 2 под егидата на вицепрезидента Маргарита Попова, съобщи БГНЕС, позовавайки се на прессекретариата на държавния глава.

Комитетът ще подготви програмата на тържествата, която предвижда поредица от събития в почит на един от най-видните български хуманитаристи. Проф. Иван Д. Шишманов е голям български учен, създател на форума на българската хуманитарна наука, министър на Просвещението и учредител на едни от най-значимите български културни институции – Висшето училище (днес Софийският университет „Св. Климент Охридски“), Народния театър, Музикалното училище, Художественото училище. Проф. Шишманов е създател и на модерна образователна програма в българските училища, радетел за модернизирането на българските читалища.

За осъществяването на програмата на честванията е създаден Организационен комитет при вицепрезидента Попова, с председател проф. дфн Румяна Дамянова от Института за литература при БАН.

Участници в Комитета са ректорът на СУ проф. Иван Илчев, зам.-председателят на БАН проф. Светлана Куюмджиева, председателят на ПЕН-клуба Георги Константинов, директорът на Народния театър Павел Васев, ръководителят на Фонд „Култура“ при Министерството на културата Борислав Геронтиев, директорът на Националната библиотека проф. Боряна Христова, председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, кметът на община Свищов Станислав Благов, директорът на Института за литература при БАН доц. Елка Трайкова, директорът на Института по етнология, фолклористика с Етнографски музей доц. Лозанка Пейчева, проф. Надежда Драгова, чл.-кор. Милена Цанева, проф. Елена Михайловска, академик Иван Радев, проф. Михаил Неделчев, директорът на Националния литературен музей Катя Зографова, проф. Панайот Карагьозов, учени и изследователи от всички университети в България.

Свързани заглавия
„Свищовски лозници`2012”: Откриване на бюст-паметник на Иван Шишманов, премиера на „Цената на безсмислието”
150 години от рождението на литературния енциклопедист Иван Шишманов
150 години от рождението на проф. д-р Иван Шишманов ще честват СУ и БАН

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvo

Салвадор Дали създава шедьоври и за книги

Работата му като илюстратор включва известни произведения Работи дори върху Библията, която излиза в пет …