Начало / България / Публична лекция на Шон Хомър в СУ „Св. Климент Охридски”

Публична лекция на Шон Хомър в СУ „Св. Климент Охридски”

В сряда, 24 октомври, от 19.00 часа в Библиотека „Филологии“ (Гълъбарника) на СУ „Св. Климент Охридски” Шон Хомър – Американски университет в България, ще изнесе лекция на тема „Извори на надеждата: критика на лаканианския анти-утопизъм“.

Лекцията ще се проведе на английски. Специализираният форум е организиран от Софийски литературоведки семинар.

В лекцията на Шон Хомър се разглеждат съвременни формулировки на негативни утопии в работата на Джеймсън, Жижек и Бадиу.

Софийски литературоведски семинар се фокусира върху изследването и разработването на концепти (идеи, понятия, термини, теории), улавящи и проблематизиращи моментите на преобразуване в текста и по неговите граници. Тези преобразувания – като трансформация, метаморфоза, трансмодалност, премоделиране, усукване, инфлексия, превърнатост, инверсия… – могат да бъдат видени в оптиката на една диахрония (генеалогии, пораждания, автотекстуалност…); в една или друга пространствена оптика като събития вътре в текстове, между текстове, между хетерогенни дискурси и медии, между незнаковото/нетекстуалното и знаковото/текстуалното, между различни изкуства, дисциплини и контексти, включително геополитически; и най-сетне в оптиката на потенциалността с нейните онтологически, утопически и други ресурси.

Свързани заглавия
Едвин Сугарев нахлузва маската на поетичния си персонаж Големия Еди на откриването на „При Мамута V”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …