Начало / България / Честване на Людмила Живкова в СУ „Св. Климент Охридски” предизвика политически скандал

Честване на Людмила Живкова в СУ „Св. Климент Охридски” предизвика политически скандал

Научната конференция за Людмила Живкова се организира утре в СУ „Св. Климент Охридски“ като част от събитията, посветени на 70-годишнината от рождението на дъщерята на Тодор Живков. Докато преди повечето от тях бяха организирани от частни и неправителствени организации, сега сред тях се включи и СУ „Св. Климент Охридски”, съобщи vesti.bg.

Това именно предизвика много негативни коментари в сайтовете и социалните мрежи, включително призиви за оставка на ректора на университета проф. Иван Илчев, който заедно с доц. Пламен Митев ще открият конференцията.

Във форума ще участват дъщерята на Живкова – Евгения, Светлин Русев, Любомир Левчев, Лъчезар Еленков, Вера Ганчева, Васил Гюзелев, Васил Проданов, Гергина Тончева, Искра Баева. Предвижда се участието и на чужди учени.

„Позор! Все едно германски университет да организира конференция във възхвала на някое нацистко величие или неговите отрочета“, коментира посланикът ни в ООН Стефан Тафров в социалната мрежа „Фейсбук“.

Синята коалиция поиска в декларация от парламентарната трибуна днес СУ да отмени научната конференция за годишнината от рождението на Людмила Живкова.

„Не съм предполагал, че толкова брутална гавра с истината може да се случи в Софийския университет – един от символите на свободата“, коментира на интернет страницата си  евродепутатът от Синята коалиция Светослав Малинов.
От формацията настояват министърът на образованието да потърси обяснение от ректора и да обяви публично отношението си, както и парламентът да приеме закон за санкциониране на „всяко физическо или юридическо лице“, което прави опити да реабилитира българския комунистически репресивен режим.

От Синята коалиция заявиха, че „мълчанието на управляващите от ГЕРБ ги прави съучастници в тази реабилитация на живковизма, започната от премиера Борисов“ и допълниха, че е необяснимо и непростимо пред пострадалите от режима български турци мълчанието на ДПС.

Книги за Людмила Живкова тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

316040904_607027907862773_6229729608995136183_n

Всички весели причини нещата да се объркат в една книга

Законите на Мърфи до днес са източник на усмивка Едуард Мърфи бил навремето аерокосмически инженер, …