Начало / Свят / Харукисти се събраха в Токио и подкрепиха своя идол

Харукисти се събраха в Токио и подкрепиха своя идол

Феновете на Харуки Мураками от Япония изразиха подкрепата си към писателя, след като той не получи Нобелова награда за литература, съобщи theatlanticwire.com. Мураками беше фаворит за приза според букмейкърите, но на тези, които следят Нобелите, им беше ясно, че славата му на автор от популярната култура, заслужена или не, ще му попречи да получи отличието.

Почитателите му обаче, наричащи се Харукисти, се събраха в бар в Токио, където изразиха подкрепата си към писателя. Те споделиха разочарованието, което са изпитали, когато са разбрали, че Мо Ян триумфира. „Доволна съм, че победителят поне е от Азия”, коментира тъжно читателка. Случката навежда на мисълта как ли се чувстват феновете на Филип Рот, щом тези на Мураками са толкова разочаровани. Рот е в дискусиите за Нобелова награда доста по-отдавна от японеца.

Харуки Мураками е японски писател и преводач, роден през 1949 г. Вестник „Гардиън” го смята за един от най-големите съвременни романисти. Българският читател го познава от творбите му „Норвежка гора”, „Кафка на плажа”, „Страна на чудесата за непукисти и краят на света” и др.

Книги от Харуки Мураками тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …