Начало / Свят / „Амазон” може да намали цените на е-книгите, ще възстановява пари на потребители

„Амазон” може да намали цените на е-книгите, ще възстановява пари на потребители

Онлайн гигантът „Амазон” може значително да свали цените на e-книгите си, след като компанията обвини издателите, че са продавали авторските си права на по-висока цена, съобщи inews.bg, позовавайки се на „Ройтерс”.

Поради тази причина „Амазон”  може да възстанови пари на потребители на „Киндъл”, които са купували е-книги на много по-висока цена.

Обезщетенията ще достигат от 30 цента до 1,32 долара за всяка книга, която е била купена в периода на април 2010 и май 2012г. Но в същото време тя трябва да е била издадена от едно от трите издателства, на които е било отправено обвинение. Издателите са се съгласили на споразумение с компанията, но съдът предстои да го одобри.

Решението се очаква да бъде обявено чак през февруари следващата година. Според „Амазон”  ако издателите бъдат осъдени, това ще ги ограничи да определят бъдещите цени на е-книгите. Това ще доведе до по-малко разходи за ползвателите на „Киндъл”.

Обвиненията идват, след като правосъдният департамент обвини „Епъл”, заедно с още петима издатели, че са се договаряли за взаимно изгодни цени за е-книгите, докато цените на конкурента са били завишени. Три от издателствата предпочетоха да не оспорват обвиненията в съда и да се договорят с „Амазон”. Те отказаха да признаят вината си, но заявиха, че не могат да си позволят воденето на дела.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

R

Иво Сиромахов: Копнежът по робството е плашещ

Блестящ политически театър, в който още живеем Това е „Бай „Тошо“ – новата книга на …