Начало / Свят / Мо Ян пожела Лю Сяобо – носител на Нобел за мир, да бъде освободен от затвора

Мо Ян пожела Лю Сяобо – носител на Нобел за мир, да бъде освободен от затвора

Мо Ян, който преди броени дни получи Нобелова награда за литература, пожела свобода за негов сънародник-дисидент, съобщи британският „Индипендънт”. Става въпрос за Лю Сяобо, писател и критик, който излежава 11-годишна присъда от 2009 г., защото публикува труд, в който призова за демократично управление на Китай и прекратяване на това една единствена партия да ръководи държавата. Лю Сяобо е носител Нобеловата на наградата за мир за 2010 г.

„Надявам се, че той може да бъде освободен максимално скоро. Ако бъде пуснат в добро здраве, ще може да продължи своята работа и своите изследвания”, коментира Мо Ян. Той не го каза в прав текст, но от думите му ясно пролича, че едно освобождаване може да убеди Лю Сяобо да приеме линията на партията.

Ян е член на Китайската комунистическа партия и е обвиняван от организациите за защита на човешките права, че се крие зад това членство и не защитава независимите интелектуалци. Призивът за освобождаване на Лю Сяобо беше направен малко след като Ли Чангчун, ръководител на пропагандата, заяви, че наградата „отразява просперитета на китайската литература и увеличаването на влиянието на Китай”.

За момента китайските власти отказват коментар по случая Лю Сяобо.

Свързани заглавия
Лао Уей: Разбийте китайската империя!
Противоречиви оценки за Мо Ян

Фото: nobelprize.org

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …