Начало / Свят / Националната библиотека на Израел ще получи писмата на Кафка

Националната библиотека на Израел ще получи писмата на Кафка

Ценни писма на Франц Кафка трябва да бъдат предадени на Израелската национална библиотека в Йерусалим, съобщи „Дер Щандарт”.

Съдът в Тел Авив отхвърли днес иск на наследничките на Макс Брод. Според израелското радио документите, които те са представили, че писмата им се полагат са били сметнати от съда за недостоверни.

Историята е следната: Малко преди смъртта си през 1924 г. Кафка моли приятеля си Брод да изгори всичките му произведения. Брод обаче ги публикува и така Кафка се сдобива със световна слава. През 1939 г. Брод бяга от националсоциалистите от Прага в Палестина и в един куфар носи архива на Кафка. След смъртта на Брод през 1968 г. наследството на Брод остава за някогашната му секретарка Естер Хофе. Тя продава част от текстовете на Кафка, през 1988 г. получава 2 млн. долара за ръкописа на „Процесът”. Естер пази част от архива в сейфове в Израел и Швейцария. Жената умира преди две години на 101 г. Остатъкът от наследството на Брод преминава у дъщерите й Рут и Хава. Те изгубиха делото днес и съгласно решението на съда трябва да предадат абсолютно всичко на Националната библиотека в Йерусалим.

Свързани заглавия
Безпрецедентна сделка за писмата на Кафка до сестра му
Кафка: Моят живот е колебанието да се родиш
Дарения спасиха Обществото на Франц Кафка в Австрия
88 години от смъртта на Кафка
10 красиви сгради, вдъхновени от книги

Книги от Кафка тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …