Начало / Свят / Поет отказа награда за 64 000 долара

Поет отказа награда за 64 000 долара

Лорънс Ферлингети – поет и собственик на книжарницата „City Lights Bookstore” в Сан Франциско, отказа награда, финансирана от унгарското правителство. „Janus Pannonius International Poetry Prize”, която той трябваше да получи, е с парична премия от 64 000 долара, съобщи latimes.com.

Причина за отказа на Ферлингети са притеснения, свързани със свободата на словото. Призът се връчва от унгарската секция на международната организация „PEN”. А „PEN”, по ирония на съдбата, е организация, подкрепяща свободата на словото навсякъде по света. Поетът обаче научил, че отличието е финансирано от унгарското правителство.

Той отговорил с писмо: „След като наградата е финансирана от сегашното унгарско правителство, а политиката на този десен режим клони към авторитаризъм, а от там и към ограничаване на свободата на словото и правата на гражданите, за мен е невъзможно да прием наградата. Отказвам приза в сегашния му формат”.

Ферлингети е на 93 години. Той е служил в американския флот по време на Втората световна война. Посещава Нагазаки малко след падането на атомната бомба там. „Нямаше нищо друго освен коса и кости, стърчащи от земята. Ужасно преживяване”, казва той. Той е представител на бийтпоколението и защитник на свободата на словото от много години. Отваря книжарницата си още през 1953 г., а през 1956 г. публикува поемата на Алън Гинсбърг „Howl”, която не е приета добре от властите по онова време.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed

Най-добрите приятели сред писателите

Свързвало ги писането, понякога вярата или просто симпатии „Кажи ми кои са приятелите ти, за …