Начало / Интервюта / Джоан Роулинг: Не мога да реагирам адекватно на поезията

Джоан Роулинг: Не мога да реагирам адекватно на поезията

Да се каже, че Джоан Роулинг е известна с поредицата си за Хари Потър, е твърде малко. Продадени са 450 милиона копия от серията, а самите романи са любими на поколения деца. В последно време обаче тя нашумя с творбата си „Вакантен пост” – първата й книга за възрастни. Роулинг даде интервю за „Ню Йорк Таймс”, в което говори за собствените си предпочитания в литературата.

–––––––––––––-

Коя е най-добрата книга, която прочетохте това лято?
–    Много ми хареса „The Song of Achilles” от Маделин Милър (интерпретация на „Илиада”, книгата разказва за хомосексуална връзка между Ахил и Патрокъл – бел. ред.).

Коя е последната наистина страхотна книга, която прочетохте?
–    „Team of Rivals” от Дорис Кърнс Гудуин. Завладя ме по начина, по който го правят великите книги. Определено ме накара да се замисля за мястото на човек в ХХІ век. Срещнах автора в американското посолство в Лондон и подскачах като пет годишна.

С кой литературен жанр не искате изобщо да се занимавате?
–    Изобщо да не се занимавам е силно изказване. Не чета чиклит, фентъзи и научна фантастика, но бих дала шанс на всяка книга, стига да имам време. Това, което не ми харесва в е-книгите е, че се прекрати разхождането в чуждоезични книжарници или в библиотека на роднини и приятели в търсене на нещо за четене. Намирам това за много романтично. Що се отнася до жанровете, не мога да реагирам адекватно на поезията. Много бих искала да се разхождам със стихове в ръка, но не ме заинтригуват така, както една история. От време на време се впечатлявам от поезия, но не може да се сравни с удоволствието, което ми носи прозата.

Коя е последната книга, която ви разплака?
–    Ако трябва да съм честна – „Вакантен пост”. Докато пишех края и после, докато редактирах, ми текоха сълзи.

Последната книга, която ви разсмя?
–    „The Diaries of Auberon Waugh”. Държа я в тоалетната, винаги ме разсмива.

Коя книга ще препоръчате на президента на САЩ да прочете? Или на премиера на Обединеното кралство?
–    Президентът вече е чел „Екип от съперници”, така че няма какво да му предложа. На премиера препоръчвам „Справедливост” от Майкъл Сендъл.

Кои бяха любимите ви книги като дете?
–    „The Little White Horse” от Елизабет Гадж, „Малки жени” от Луиза Мей Алкот, „Manxmouse” от Пол Галико, всичко на Ноел Стрийтфийлд, всичко от Е. Несбит, „Черният красавец” от Анна Сюъл. С други думи, всичко с коне.

Имахте ли любим персонаж като дете? А сега като зрял човек?
–    Джо Марч от „Малки жени”. Тя направи много за едно друго малко момиче, което се казваше Джо и искаше да стане писателка.

С кой писател, жив или не, бихте се срещнали?
–    Това е доста труден въпрос. С П. Г. Удхаус ще бъде странно, защото е бил много срамежлив и ще е неудобно. В крайна сметка се спирам на Колет и Чарлс Дикенс. Колет е имала невероятен живот. Нейната биография „Secrets of the Flesh” от Джудит Труман е сред любимите ми книги. А какво бих искала да знам за Дикенс? Всичко.

Кое е най-доброто писмо от фен, което сте получавали?
–    Има толкова много, че не мога да избера. Може би бих посочила първото – от малко момиче, на име Франческа Грей. Беше нещо велико, когато го получих.

Ако трябва да вземете 3 книги на самотен остров, кои ще бъдат?
–    Колекция на Шекспир (не се правя на интересна – имам такава вкъщи), колекция на П. Г. Удхаус и колекция на Колет.

Кой литературен персонаж бихте били?
–    Елизабет Бенет, разбира се.

Коя е последната книга, която не дочетохте?
–    „Armadale” от Уилки Колинс. Взех я на турне през 2007 г. Харесаха ми другите книги, които съм чела от този автор, но тази беше толкова обстоятелствена, че я оставих наполовина. Нещо, което много рядко правя.

Какво планирате да четете сега?
–    Има 3 книги на бюрото ми, които ми трябват за проучване. Но за удоволствие, на ред е „The Vanishing Point” от Вал Макдърмид.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …