Начало / Интервюта / Паулу Коелю: Читателите ми знаят, че не се водя по модата

Паулу Коелю: Читателите ми знаят, че не се водя по модата

На 12 октомври, петък, „Ръкописът, намерен в Акра” – последната книга на Паулу Коелю,  ще бъде на българския книжен пазар. Предлагаме ви интервю със световноизвестния писател, предоставено от литературна агенция Sant Jordi Asociados. Българският издател на „Ръкописът, намерен в Акра” е „Обсидиан”. Преводач на книгата и интервюто е Вера Киркова.

………………………………………..

Има ли някаква формула за Вашите книги?
–    Да имам една формула за повечето си книги и тя е, че не ползвам формули. Представете си как, ако ползвах формули, никога нямаше да мога да напиша „Единайсет минути“ – една книга за проституцията.

Какво Ви  вдъхнови да напишете „Ръкописът, намерен в Акра”?
–    Възползвах се от едно копие на ръкописа, който получих миналата година от сина на Уилкинсън и се опитах да го включа в сюжета на историята. Често посещавам социалните мрежи и забелязах страха от поражение, разочарованието, усещането за безсилие в младите хора – това ме накара да напиша книгата. Ценностите, които се обсъждат в нея са универсални.

Критиката засяга ли Ви?
–    Не, критиката би ме засегнала, само когато засяга и читателя. Знаете какво става обикновено, критиците не са чели книгата, но нападат автора. А когато не успеят да го засегнат, нападат читателите. Аз съм на мнение, че читателите не са никак глупави.

За двадесет и пет години творческа кариера се е налагало да се изправяте срещу тежки противници в борбата за челните места в листата на най-продаваните като например Дан Браун и Стефани Майър. И дори и невинаги да сте били на първото място, все сте сред първите десет.
–    Да, още от „Светът на Софи“ (на норвежеца Юстайн Гордер, издадена през 1991 г.), та до скорошните вампири. Онова, което ме отличава, е моето писане – достъпно, без да е повърхностно. Читателите ми знаят, че не се водя по модата и че никога няма да се опитам да се харесам, вървейки по същия път, донесъл успех на други автори. Читателите ми може да харесат някоя творба повече или по-малко, но са сигурни, че не следвам опортюнистични формули.

При толкова победи какво липсва в живота на писател от такава величина?
–    Искам книгите ми да достигнат до места, до които още не са достигнали. Вадя пари от собствения си джоб, за да наема автобус, с който да доставя три хиляди бройки на библиотеки в Африка, от Бенин до ЮАР.

Свързани заглавия
Последната книга на Паулу Коелю излиза на български

Книги на Паулу Коелю тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

original-27883-1418879459-11

Азия е континентът на книгите

Ето няколко места, които изумяват Културата на четенето е неизменна част от човешката цивилизация. Именно …