Начало / Интервюта / Паулу Коелю: Читателите ми знаят, че не се водя по модата

Паулу Коелю: Читателите ми знаят, че не се водя по модата

На 12 октомври, петък, „Ръкописът, намерен в Акра” – последната книга на Паулу Коелю,  ще бъде на българския книжен пазар. Предлагаме ви интервю със световноизвестния писател, предоставено от литературна агенция Sant Jordi Asociados. Българският издател на „Ръкописът, намерен в Акра” е „Обсидиан”. Преводач на книгата и интервюто е Вера Киркова.

………………………………………..

Има ли някаква формула за Вашите книги?
–    Да имам една формула за повечето си книги и тя е, че не ползвам формули. Представете си как, ако ползвах формули, никога нямаше да мога да напиша „Единайсет минути“ – една книга за проституцията.

Какво Ви  вдъхнови да напишете „Ръкописът, намерен в Акра”?
–    Възползвах се от едно копие на ръкописа, който получих миналата година от сина на Уилкинсън и се опитах да го включа в сюжета на историята. Често посещавам социалните мрежи и забелязах страха от поражение, разочарованието, усещането за безсилие в младите хора – това ме накара да напиша книгата. Ценностите, които се обсъждат в нея са универсални.

Критиката засяга ли Ви?
–    Не, критиката би ме засегнала, само когато засяга и читателя. Знаете какво става обикновено, критиците не са чели книгата, но нападат автора. А когато не успеят да го засегнат, нападат читателите. Аз съм на мнение, че читателите не са никак глупави.

За двадесет и пет години творческа кариера се е налагало да се изправяте срещу тежки противници в борбата за челните места в листата на най-продаваните като например Дан Браун и Стефани Майър. И дори и невинаги да сте били на първото място, все сте сред първите десет.
–    Да, още от „Светът на Софи“ (на норвежеца Юстайн Гордер, издадена през 1991 г.), та до скорошните вампири. Онова, което ме отличава, е моето писане – достъпно, без да е повърхностно. Читателите ми знаят, че не се водя по модата и че никога няма да се опитам да се харесам, вървейки по същия път, донесъл успех на други автори. Читателите ми може да харесат някоя творба повече или по-малко, но са сигурни, че не следвам опортюнистични формули.

При толкова победи какво липсва в живота на писател от такава величина?
–    Искам книгите ми да достигнат до места, до които още не са достигнали. Вадя пари от собствения си джоб, за да наема автобус, с който да доставя три хиляди бройки на библиотеки в Африка, от Бенин до ЮАР.

Свързани заглавия
Последната книга на Паулу Коелю излиза на български

Книги на Паулу Коелю тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …