Начало / Критика / “Гугъл” – между идеала на Просвещението и монопола

“Гугъл” – между идеала на Просвещението и монопола

До 2015 г. “Гугъл” иска да сканира 15 млн. книги и да ги качи в интернет със свободен достъп, съобщи “Ди пресе”.

Проектът „Google Books“ започна през 2004 г. Фабриката за сканиране беше оборудвана в Калифорния. Там всеки ден се сканират стотици хиляди страници. През 2015 г. те ще са 4,5 милиарда.

В момента “Гугъл” копира в дигитален формат цялото книжно наследство на университетските библиотеки в Харвард и Станфорд, както и на обществената библиотека в Ню Йорк. Това е чудесен подарък за библиотеките, които получават произведенията си безплатно дигитализирани. Според Робърт Дарнтън, ръководител на библиотеката в Харвард, това е безпрезцедентна демократизация на световното знание. “Това е именно идеалът на Просвещението, който най-накрая може да бъде осъществен”, казва той.

Издателите обаче не са на това мнение. Те се съпротивляват, тъй като смятат, че “Гугъл” посяга на произведения с авторски права. В петък интернет гигантът след седем години най-накрая постигна споразумение с The McGraw-Hill, Pearson, Penguin Group, John Wiley & Sons и Simon & Schuster. Според него те ще могат да посочват кои книги могат да се дигитализират. При съвместна работа издателствата ще получават дигитално копие и ще имат право да предлагат книгите си в електронния магазин Google Play Store. Според споразумение от 2008 г. всеки автор ще получава 60 долара за сканирана книга.
Критиките срещу гиганта обаче не спират – най-вече заради информационния му монопол, с който може винаги да злоупотреби. Например може да реши да не сканира политически неудобни книги.

Като работодател компанията е наела 32 хил. души. Според листата на “Форбс” за най-мощните предприемачи “Гугъл” е на пето място в света.

Свързани заглавия
„Гугъл” и американските издатели се разбраха, но проблемите за авторите остават
Съдебната битка на издателя La Martinière с “Гугъл“ приключи със споразумение
„Гугъл” не позволява на бивш служител да публикува книга
Три френски издателства съдят „Гугъл”
Американски съдия отряза „Гугъл”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …