Начало / Писма на Кафка до сестра му ще се продават на търг

Писма на Кафка до сестра му ще се продават на търг

Очаква се цената им да достигне 800 хил. евро, едва ли някой държавен архив ще я плати

 


Писмата на Франц Кафка до по-малката му сестра Отилие ще бъдат обявени за продажба в аукцион през април, съобщи в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Експерти ги оценяват на половин милион евро, но очакват цената да се качи поне на 700-800 хил. евро. Сбирката съдържа около 170 страници текст на различни формати листа, както и 34 илюстровани пощенски картички.
Кореспонденцията се смята за особено ценна, тъй като Отла (както й викали роднините) е била най-довереният човек на писателя. Двамата много обичали да бъбрят в банята им в Прага. В дневника си Кафка споделял, че пред сестра си той е „един съвсем различен човек“. Писмата доказват това. Сюжетът е допълнително натоварен с драматизъм и от факта, че малката сестра на писателя умира в концлагера Аушвиц през 1943 г.
Според литературните историци писмата до Отла са най-хубавата и интензивна кореспонденция, излязла изпод ръката на Кафка, затова трябва да бъдат купени от държавен архив или музей. Такива желания има както от Германия, така и от Чехия, а не е невероятно да се появи интерес и от Израел. Цената обаче вероятно ще попречи на това и шедьоврите ще отидат в някоя анонимна частна колекция, с което ще бъдат загубени за публиката като част от световното културно наследство.

Прочетете още

2018108459286843_cd8b210628_o-1395x924

Български писател получи за първи път Нобелова награда

Георги Господинов беше удостоен с отличието за физика За първи път Нобелова награда за физика …