Начало / България / Национална среща на краеведите в Генерал Тошево

Национална среща на краеведите в Генерал Тошево

Национална среща на краеведите, посветена на 175-ата годишнина от началото на краеведската дейност в България, ще се проведе в Генерал Тошево, съобщи dariknews.bg . Право да домакинстват такъв форум получават водещи краеведски дружества в страната и досега тази чест са имали само областните центрове Варна и Перник, отбеляза Илия Кишишев – председател на краеведското дружество „Георги Иванов“ в града.

В добруджанския град ще се съберат над 50 краеведи от цялата страна. Програмата на форума предвижда работна среща и дискусия за проблемите на краеведството. Ще се организира и изложба-базар, където краеведи от всички краища на България ще представят свои книги и ще дарят по един брой на библиотеката в Генерал Тошево. В неделя гостите ще посетят селата Красен и Дъбовик.

Форумът е посветен на 175-ата годишнина от началото на краеведската дейност в България. Организираното събирането на фолклорни и етнографски материали у нас се свързва с писмо на големия украински учен Юрий Венелин до Васил Априлов, изпратено  на 27 септември 1837 година, обясни Кишишев.

Първите опити за краеведска дейност в общината се свързват с името на Йовков. „Има данни, че още през 1904-1905 година учениците на Йовков са били задължени от него да събират материали и снимки свързани с родния край“, разказа Кишишев. Началото на систематизирано събиране на краеведски материали в града е поставено преди 70 години.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

798117_970416

Библиотеката с най-красиво стълбище е в Айова

Пищната сграда подчертава красотата на столицата Де Мойн Първият библиотекар в американския щат е назначен …