Начало / България / 16-годишната Ангелина Маринкова със специалната награда от Международния конкурс за екслибрис

16-годишната Ангелина Маринкова със специалната награда от Международния конкурс за екслибрис

В регионална библиотека „Любен Каравелов” днес бяха връчени наградите от Международния конкурс за екслибрис. Това беше 8-то му издание, в което се включиха 94 автори от 26 държави, които представиха 217 творби, съобщи dariknews.bg .

Журито присъди голямата награда на библиотеката на Такао Сано от Япония, а специалната награда за дебют за деца и ученици за втори пореден път получи 16-годишната Ангелина Маринкова. Поради високото ниво на конкурсните работи, журито отличи с поощрения и още 9 участници. В категорията Деца и ученици отличен за участието си е Светослав Иванов.

Конкурсът за екслибрис е едно от най-значимите събития в културния афиш на регионалната библиотека и е уникален по рода си за България. Началото му се поставя по идея на художника Иван Иванов-Йоаний, който става художествен консултант на новосъздадения Графичен кабинет. Първият конкурс е посветен на 100-годишнината от рождението на Елиас Канети, а тази година темата беше „Ex Libris-Ex History”.

Екслибрисът е миниатюрна графика с приложен характер, която представлява гравиран или печатен знак, идентифициращ собственика на дадена книга. В него се преплитата текст и образ, усеща се оригиналността, артистичността, майсторството на изпълнение. Днес екслибрисът все повече се отдалечава от първоначалното си предназначение и от книжен знак на притежание се превръща в изкуство и повод за колекциониране от страна на стотици хора по света.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …