Начало / Критика / Възмутете се!

Възмутете се!

Сава СЛАВЧЕВ

Стефан Хесел е 95 годишен бунтар, роден в Берлин през 1917 година, но израснал в Париж, широко скроен французин, боец от съпротивата, един от съставителите на Всеобщата декларация за правата на човека, приета на 10 декември 1948 година в Париж.

На 93 години този разгневен старец ни даде пример за подражание с едно есе, озаглавено INDIGNEZ-VOUS! или ВЪЗМУТЕТЕ СЕ!
Под повърхността на размишленията  за глобалната икономическа криза, зад воала на критиката, отправена към днешните управляващи, Хесел всъщност ни призовава да се върнем към отколешните човешки ценности, да преоткрием честността и добротата, щедростта и радостта от общуването ни като хора, да се разбунтуваме срещу огромната пропаст, която разделя бедни и богати.

Можем само да се учим, ние, пасивните, след като имаме нужда от този призив, спуснал се от висините на една почти библейска възраст, за да ни разтърси и да ни помогне де се отърсим от апатията на ежедневието. Да прегърнем този мирен бунт и да отстояваме мнението си, да защитаваме достойнството си като граждани, да се борим за нашите свободи.

Да вдигнем глава срещу всяка несправедливост, срещу всеки политик, срещу всичко нечестно. Да се разбунтуваме срещу предлаганото ни бъдеще, в което доминира стремежът към съревнование и надпревара, срещу бъдещето, обзето от безкултурност и безсмислен стремеж към притежание, да се разгараничим от бъдещето, опаковано в лъскавите, шаблонни фрази на политиците, да се опълчим срещу  посредственото.

Книгата е издадена във Франция в два милиона екземпляра и в стотици хиляди в цяла Европа.
Мирен бунт, който да промени състоянието на нещата, от това имаме нужда. Затова и краят на манифеста завършва с думите:

„Съзиданието означава съпротива.
Съпротивата означава съзидание.”

„Възмутете се!“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

6870247_

Барак Обама и Брус Спрингстийн издават книга

Двамата ще публикуват разговорите си в Spotify Подкастът съдържа общо осем разговора, като двамата говорят …