Начало / Любопитно / „Да дойдеш на света” от Маргарет Мацантини (ревю)

„Да дойдеш на света” от Маргарет Мацантини (ревю)

Людмила ЕЛЕНКОВА

„Да дойдеш на света” е втората книга на Маргарет Мацантини, преведена у нас, след “Чуй ме”(2006).

И заглавията, и стилът й, и тя самата се афишират като присъствие, играещо с различни визуални форми. При нея стремежът да се изрази е толкова силен, че се чудиш кое първо да представиш от многото й житейски роли.

Родена в Дъблин през 1961 г. от баща италианец и майка ирландка. Има диплома от Националната академия за сценични изкуства в Рим. актриса, писател, сценарист и съпруга на режисьора Серджо Кастелито (две от книгите й са негови филми, с участието на Пенелопе Круз).

„Да дойдеш на света” е роман за граничните състояния на личността. Съвременна италианска жена пътува из Сараево с порасналия си син, за да преразкаже една любов от 90-те години на миналия век. Нито войната, нито детето, родено тогава, са нейни. Силен сюжет с изпипани диалози и плътни образи.

Интригата се върти около безплодните усилия на хората да живеят без да се въвличат в Историята. Политическият момент е нюансиран изключително ловко и само опитен наблюдател ще съзре ролята на Италия като протектор на събитията в бивша Югославия, в частност на Босна по онова време.
Остава тежестта на емоциите – днес по-балансирана от поколението, което единствено ще ги усвои.

„Да дойдеш на света” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …