Начало / България / Казанлъшки учител превел първи Омировата „Илиада“

Казанлъшки учител превел първи Омировата „Илиада“

Първият пълен превод на Омировата „Илиада“ е бил направен от казанлъшкия учител Филип Велиев, приповня БГНЕС. Преведеното произведение било отпечатано през 1875 година, то е третият опит да се предаде на български гениалната Омирова творба след Григор Пърличев и Нешо Бончев, но преведено цялото и издадено в книга.

Филип Велиев (Велев) е български учител, просветник и общественик, роден в Габрово през 1818 г. Почти целият му живот обаче преминава в Казанлък. Учи първо в гръцкото училище в града, а след това в Пловдив и в Великата народна школа в Куручешме (Цариград).

В спомените си Йоаким Груев пише, че когато отива да учи в Пловдив, Филип Велев бил там помощник на главния учител. През 1846 г. се завръща като класен учител в Казанлък в Калпакчийското училище. Въвежда годишни изпити, които започват с водосвет. Освен в Казанлък (1845-1852, 1869-?), учителства още в Одрин (1852), Калофер (1859) и Стара Загора (1861)

Според негови съвременници настоявал всеки българин да знае 4 езика: български, турски, френски и гръцки, защото: българският ще им служи между тях, турският ще служи за общуване с управниците, френският ще ги свързва с външния свят, а с гръцкия ще общуват с големите търговци.

Издава „Граматика гръко-българска“ в Цариград през 1860 г. В Казанлък съставя след 1869 г. българска граматика, написва елинска граматика, превежда книги от гръцки на български език. Най-важната негова литературна работа е преводът на Омировата Илиада. Това е третият опит след Гр. Пърличев и Н. Бончев.

Филип Велиев е  част от братството на Васил Левски.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

235047_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (27 юни – 3 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Спаринг партньори от Джон Гришам 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева …