Начало / Автори / Осемте правила за писане на Нийл Геймън

Осемте правила за писане на Нийл Геймън

Нийл Геймън е известен английски писател, роден през 1960 г. Той пише най- вече фентъзи. Известни негови книги са „Добри поличби”, „Каролайн”, „Книга за гробището” и др. Двукратен носител е на наградите „Хюго” и „Небюла”. Сайтът brainpickings.org публикува осемте правила на писането според популярния автор.

1. Пиши.

2. Изпробвай различни думи. Избери правилната.

3. Приключи започнатото. Каквото и да ти коства, приключи го.

4. Остави го настрана за известно време. След това го прочети, но се опиташ да се престориш, че не си го виждал преди. След това го покажи на приятели, които уважаваш.

5. Запомни: когато хората ти казват, че има нещо, което не струва или просто не им е по вкуса – почти винаги са прави. Когато обаче ти казват какво точно не струва и как точно да го поправиш, почти винаги грешат.

6. Поправяй. Но запомни, че рано или късно, преди трудът ти да постигне съвършенството, ще трябва да го оставиш и да се захванеш с нещо друго. Да преследваш съвършенството е като да гониш хоризонта. Трябва да продължиш напред.

7. Смей се на собствените си шеги.

8. Най-главното правило в писането е, че ако го правиш със сигурност и увереност, можеш да правиш каквото си искаш (Това правило може да се приложи и в живота, но със сигурност е много подходящо за писането). Пиши историята както я чувстваш. Пиши откровено и дай всичко от себе си. Не съм сигурен дали има още правила. Поне не и такива, които си струват.

Книги от Нийл Геймън тук

Прочетете още

Elif

Любимите 10 книги на Елиф Шафак

В списъка ѝ има приказки, класика и съвременни романи От години книжарите от One Grand …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.