Начало / Любопитно / „Бебето философ” от Алисън Гопник (анотация и отзиви)

„Бебето философ” от Алисън Гопник (анотация и отзиви)

Как мислят бебетата? Какви са емоциите им? До каква степен нашите детски преживявания формират живота ни като възрастни? През последното десетилетие се извърши революция в нашите възгледи за умовете на бебетата и малките деца. Бяхме свикнали да смятаме, че бебетата са ирационални и че мисленето и опитът им са ограничени. Алисън Гопник – водещ психолог и философ, но също така и майка – ни обяснява най-новите научни и психологически изследвания, които разкриват, че бебетата учат повече, създават повече, грижат се повече и изпитват повече, отколкото сме си представяли. Съществува и добро основание да вярваме, че бебетата всъщност са по-умни, по-задълбочени и по-съзнателни от възрастните.

В книгата си „Бебето философ” Гопник пише: „Детството – нашият продължителен, защитен период на незрялост – играе изключително важна роля в човешката способност да променяме света и себе си. Децата не са просто дефектни възрастни, които постепенно придобиват съвършенство и комплексност. Децата и възрастните са различни форми на Homo sapiens. Те имат различаващи се, макар и еднакво сложни и силни умове, мозъци и форми на съзнание, проектирани да обслужват различни еволюционни функции. Човешкото развитие прилича повече на метаморфоза, подобна на онази, при която гъсениците се превръщат в пеперуди, отколкото просто на растеж.”

„Бебето философ” ни дава отговори на някои от най-големите и най-стари въпроси, които ни вълнуват. Както искреният и чист поглед на едно новородено към неговата майка полага основите на любовта и нравствеността, така неспирните проучвания на прохождащото дете крият в себе си ключа към революционни разкрития. Необузданото фантазиране на малчуганите например обяснява как можем да си представим бъдещето, да пишем романи и да изобретяваме нови технологии… Повеждайки ни на едно увлекателно и леко пътешествие из дебрите на авангардната съвременна наука, свързана с разбирането на съвсем малките деца, Гопник ни предлага изумителни прозрения за начина, по който бебетата виждат света. Това ни кара да оценим по-дълбоко и ролята на родителите за формирането на техния живот, а също и да осъзнаем, че бебетата са мистерия, която с разгадването си ще ни покаже една съвсем нова гледна точка…

ОТЗИВИ

„След като ни убеждава, че уж познатото ни човешко дете е всъщност обгърнато в мистерия, Алисън Гопник ни предлага смайваща и покоряваща картина на първите години от неговия живот. Това е научен труд от най-висока класа!”
Хауард Гарднър
*
„Алисън Гопник ни разкрива вътрешните процеси, протичащи в умовете на нашите деца, които са били обгърнати от мистерия през цялата човешка история.”
Даниъл Левитин

*
„Тази книга ни подтиква да мислим за съзнанието. Умът на детето е странен и удивителен свят.”
Темпъл Грандин

*
„В „Бебето философ” Алисън Гопник ни разкрива най-новите научни открития – много от които са твърде изненадващи – за развитието на умовете на малките деца. Тя ни разказва и една много провокативна и безкрайно проникновена история за онова, което обединява чаровно различните детски фантазии с някои от най-големите въпроси на философията. Тази книга е едновременно вълнуваща, убедителна и съвършена в нейните пленителни разкрития за онова, което ни прави човешки същества.”
Франк Дж. Сълоуей

*
„Какво ли е да си бебе? В тази изумително интересна книга Алисън Гопник ни припомня онова, което не можем да си спомним сами. Тя ни предлага невероятно много факти, свързани с човешкия живот и с начина, по който е устроен умът.”
Джона Лерър

*
„Увлекателната, интелигентна и забавна книга на Алисън Гопник би могла да бъде озаглавена с по-сполучливото заглавие „Психолог и философ в развитие”. Нейните забележително задълбочени и старателно обмислени изследвания на начините, по които бебетата учат и мислят, ни предлагат любопитни прозрения и нови начини за разглеждане на съзнанието и креативността и при възрастните. В рязък контраст със спекулациите в еволюционистката психология, нейните ясни и интересни описания на експериментите с бебета демонстрират колко много неща можем да разберем, като просто зададем точните въпроси с отворен и критичен ум. Родителите и учените ще изпитат наслада от тези прозрения, но такава ще изпита и онзи, който се пита какво означава да си човек.”
Лиза Рандал, професор по физика, Харвардски университет

„Бебето Философ“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

800px-Mural_(8353420692)

Славният Швейк стана на 100

Романът остава недовършен Първата идея за Швейк хрумнала на Ярослав Хашек веднъж, след като се …