Начало / Любопитно / „Бебето философ” от Алисън Гопник (анотация и отзиви)

„Бебето философ” от Алисън Гопник (анотация и отзиви)

Как мислят бебетата? Какви са емоциите им? До каква степен нашите детски преживявания формират живота ни като възрастни? През последното десетилетие се извърши революция в нашите възгледи за умовете на бебетата и малките деца. Бяхме свикнали да смятаме, че бебетата са ирационални и че мисленето и опитът им са ограничени. Алисън Гопник – водещ психолог и философ, но също така и майка – ни обяснява най-новите научни и психологически изследвания, които разкриват, че бебетата учат повече, създават повече, грижат се повече и изпитват повече, отколкото сме си представяли. Съществува и добро основание да вярваме, че бебетата всъщност са по-умни, по-задълбочени и по-съзнателни от възрастните.

В книгата си „Бебето философ” Гопник пише: „Детството – нашият продължителен, защитен период на незрялост – играе изключително важна роля в човешката способност да променяме света и себе си. Децата не са просто дефектни възрастни, които постепенно придобиват съвършенство и комплексност. Децата и възрастните са различни форми на Homo sapiens. Те имат различаващи се, макар и еднакво сложни и силни умове, мозъци и форми на съзнание, проектирани да обслужват различни еволюционни функции. Човешкото развитие прилича повече на метаморфоза, подобна на онази, при която гъсениците се превръщат в пеперуди, отколкото просто на растеж.”

„Бебето философ” ни дава отговори на някои от най-големите и най-стари въпроси, които ни вълнуват. Както искреният и чист поглед на едно новородено към неговата майка полага основите на любовта и нравствеността, така неспирните проучвания на прохождащото дете крият в себе си ключа към революционни разкрития. Необузданото фантазиране на малчуганите например обяснява как можем да си представим бъдещето, да пишем романи и да изобретяваме нови технологии… Повеждайки ни на едно увлекателно и леко пътешествие из дебрите на авангардната съвременна наука, свързана с разбирането на съвсем малките деца, Гопник ни предлага изумителни прозрения за начина, по който бебетата виждат света. Това ни кара да оценим по-дълбоко и ролята на родителите за формирането на техния живот, а също и да осъзнаем, че бебетата са мистерия, която с разгадването си ще ни покаже една съвсем нова гледна точка…

ОТЗИВИ

„След като ни убеждава, че уж познатото ни човешко дете е всъщност обгърнато в мистерия, Алисън Гопник ни предлага смайваща и покоряваща картина на първите години от неговия живот. Това е научен труд от най-висока класа!”
Хауард Гарднър
*
„Алисън Гопник ни разкрива вътрешните процеси, протичащи в умовете на нашите деца, които са били обгърнати от мистерия през цялата човешка история.”
Даниъл Левитин

*
„Тази книга ни подтиква да мислим за съзнанието. Умът на детето е странен и удивителен свят.”
Темпъл Грандин

*
„В „Бебето философ” Алисън Гопник ни разкрива най-новите научни открития – много от които са твърде изненадващи – за развитието на умовете на малките деца. Тя ни разказва и една много провокативна и безкрайно проникновена история за онова, което обединява чаровно различните детски фантазии с някои от най-големите въпроси на философията. Тази книга е едновременно вълнуваща, убедителна и съвършена в нейните пленителни разкрития за онова, което ни прави човешки същества.”
Франк Дж. Сълоуей

*
„Какво ли е да си бебе? В тази изумително интересна книга Алисън Гопник ни припомня онова, което не можем да си спомним сами. Тя ни предлага невероятно много факти, свързани с човешкия живот и с начина, по който е устроен умът.”
Джона Лерър

*
„Увлекателната, интелигентна и забавна книга на Алисън Гопник би могла да бъде озаглавена с по-сполучливото заглавие „Психолог и философ в развитие”. Нейните забележително задълбочени и старателно обмислени изследвания на начините, по които бебетата учат и мислят, ни предлагат любопитни прозрения и нови начини за разглеждане на съзнанието и креативността и при възрастните. В рязък контраст със спекулациите в еволюционистката психология, нейните ясни и интересни описания на експериментите с бебета демонстрират колко много неща можем да разберем, като просто зададем точните въпроси с отворен и критичен ум. Родителите и учените ще изпитат наслада от тези прозрения, но такава ще изпита и онзи, който се пита какво означава да си човек.”
Лиза Рандал, професор по физика, Харвардски университет

„Бебето Философ“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …