Начало / Свят / Излезе новата книга на Джоан Роулинг, тя не отрича връщане към Хари Потър

Излезе новата книга на Джоан Роулинг, тя не отрича връщане към Хари Потър

Излезе новата книга на Джоан Роулинг – „The Casual Vacancy”. Това е и централната тема в света на литературата днес. Литературното списание „The New Yorker” пише, че творбата „със сигурност ще се продава, а може и да се хареса”. От списанието обаче добавят, че „в  „The Casual Vacancy” Роулинг пише с много по-твърда ръка и по-категорично, което може да обърка нейните почитатели”.

Асошиейтед Прес коментира: „Не е толкова лесно да се влюбиш в тази книга, колкото в поредицата за Хари Потър. Той е чаровен герой, който побеждава, а със симпатичните си приятели спасява света от злото. В този роман историята е по-трудна, по-тежка, защото някои просто не се спасяват, защото никога не са имали шанс”.

Мненията на критици и автори на ревюта за книгата на Роулинг са раздвоени, но едно е сигурно – тя ще се превърне в бестселър. Броени часове след публикуването й, продажбите постоянно растат. Те обаче не са на равнището на поредицата за Хари Потър.

„Ще бъда много изненадан, ако не бъде най-продаваната книга на годината. Но не говорим за нивата на Хари Потър. Нейните фенове са вече по-възрастни и нямат същия ентусиазъм”, коментира Джон Хауълс от „Waterstones”.

Андрю Уосолски, редактор на отдела за книги на huffingtonpost.com, пише: „Щеше ли да бъде публикувана книгата, ако не беше името на корицата? Да, със сигурност. Щеше ли да получи същото внимание? Вероятно не. Но си заслужава да се прочете, защото засяга важни и универсални въпроси, макар и клиширани. Освен това, литературната й стойност е далеч над „Петдесет нюанса сиво”.

Роулинг не отрече, че следващата й книга ще бъде за деца. Тя не споменава нищо конкретно, но не отрича завръщане към света на Хари Потър – най-известното й творение. „Не искам изведнъж механично да се върна, само защото ще се продава. Това би било подигравка с нещо, което е променило живота ми драстично. Но може да е нещо, което се случва на същото място. Ще видим каква идея ще ми дойде на ум. Нищо не се знае. Може и да разширя две от книгите за Хари Потър, защото ми се наложи да бързам, докато ги пишех”.

Свързани заглавия
Джоан Роулинг за новата си книга
Джоан Роулинг: Критиците вероятно няма да харесат новата ми книга
Литературната агенция на Роулинг се страхува от пиратството
Новият роман на Джоан Роулинг на български след половин година

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …