Начало / България / „Вълчи вой – кучи лай” с премиера в Пловдив

„Вълчи вой – кучи лай” с премиера в Пловдив

На 26 септември (сряда) от 17.30 ч. в Пловдив, в Културен център „Тракарт”  ще се състои премиера на сборника с разкази „Вълчи вой – кучи лай” от Тошо Дончев. Сборникът с разкази ще бъде представен от  проф. Огнян Сапарев и от актрисата Диана Борисова.

„Вълчи вой – кучи лай” съдържа част от разказите, включени в   унгарското издание на „ Куманска княгиня”, както и по-нови творби. Разказите  са обединени от темата за драматизма на XX в., пресъздадени чрез биографиите на героите, чиято лична история е вплетена в обратите на новото време.

Тошо Дончев е роден в Будапеща през 1944 г.. Завършва славянска филология в ,,Лоранд Йотвьош” (Будапеща). Работил е като преводач, редактор. В периода 1991 – 1994 г. е председател на Кръглата маса на малцинствените и гражданските организации на Унгария, а от 1995 до 1998 г. – председател на Българското републиканско самоуправление.От 1998-2000 г. е председател на Управлението за национални и етнически малцинства. С името му се свързват редица българо-унгарски проекти в областта на културата и образованието. През 1991 г. основава сп. „Хемус”, през 1994 г. създава фондация „Pro Schola Bulgarica“. Две негови книги („Българи от ново време” 2000, „Прокълнатото щастие на леля Ица”, 2008) са издадени и на български език. „Куманска княгиня” е сборник с разкази на Тошо Дончев, който през 2008 г. излиза на унгарски език.  През 2011 г. става  директор на Унгарския културен институт в София.

Книги от Тошо Дончев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

cover

„Смут в чувствата“ и други новели

Юлия ПЕТКОВА Сборникът „Смут в чувствата“ (1927)  е третият и последен том с новели, организирани …

Един коментар

  1. „Вълчи вой – кучи лай” съдържа разкази от унгарското издание на Тошо Дончев „Куманската княгиня”, както и по-нови творби на автора.