Начало / Любопитно / „Философията „Майната му!“ от Джон Паркин (анотация и откъс)

„Философията „Майната му!“ от Джон Паркин (анотация и откъс)

•    Когато казвате Майната му, вие се освобождавате от нещо – нещо, което ви причинява болка.
•    Когато казвате Майната му, вие спирате да вършите нещо, което не ви е приятно, и започвате да правите това, което винаги сте искали; спирате да слушате околните и най-накрая започвате да слушате себе си.
•    Когато казвате Майната му, вие преставате да се тревожите и да искате и в крайна сметка сте невероятно щастливи да бъдете себе си и да живеете тук, в настоящия момент.

С много чувство за хумор, самоирония и духовити сравнения Джон Паркин ни предлага да възприемем една нова нагласа към т.нар. „проблеми” в живота. Да кажеш „Майната му” на работата си – обяснява той – не значи да я зарежеш, а да се освободиш от нуждата да бъдеш перфектен и да си позволиш да работиш толкова добре, колкото можеш. Да кажеш „Майната му” във връзката си, не значи да я прекратиш, а да престанеш да следиш всяка стъпка на човека до теб и да очакваш той да те прави щастлив във всеки един момент. И така е във всяка една област на живота.

Да живееш с чувство за хумор. Да придаваш по-малко значение на нещата. И да не се вземаш твърде насериозно – това са опорните точки на философията „Майната му”, която всеки един човек би могъл да следва.

Джон Паркин е син на англикански проповедници, който двайсет години изучава източните учения и прилага на практика тяхната мъдрост. Основател е на холостичния център „The Hill That Breathes” (Хълмът, който диша) в Италия, където води курсове в духа на философията „Майната му”. Сайтът му е: www.thefuckitway.com.

ОТКЪС

Защо изричането на Майната му е духовен акт?

Когато казваме Майната му на онова, което наистина достига до нас и ни докосва (т.е. има твърде голямо значение за нас), ние осъществяваме духовен акт. Майната му е идеалният западен еквивалент на източните духовни идеи за освобождение, отпускане и релаксиране от всичко онова, в което сме се вкопчили.
Разбира се, ние можем да спорим до второто пришествие (о, не обичате ли този израз?) какво всъщност означава „духовен”. В по-широк смисъл обикновено значи нематериален: без облик и форма. Но на мен това определение не ми върши работа. Аз мога да получа „духовно” удовлетворение от най-материални и всекидневни неща. Така че да не се вманиачаваме твърде много в самата дефиниция. Според моя опит, щом се отпуснем и се освободим от очакванията си, ние се отваряме към духовното.
Когато казвате Майната му, вие премахвате напрежението от себе си и ставате свободни. Всички философии, религии и духовни учения ни обещават едно и също: свобода. Проблемът е, че да се изпълни това обещание е извънредно трудно.
Всъщност точно философията, която ще реализира това обещание, ще стане последната философия. Така че добре дошли във философията „Майната му”.
Проблемът при повечето от нас, хората на запад, които сме напрегнати, изнервени, неспокойни и имаме потребности да контролираме всичко, е че се нуждаем от нещо дръзко, нещо като израза „Майната му”, което да ни донесе по-голямо спокойствие.
Освен това подобен акт притежава и допълнителното предимство, че не включва практикуването на едно от следните:
•    молитви
•    пеене на мантри
•    медитиране
•    носене на сандали
•    развиване на убеждението, че си прав, а всички останали грешат
•    убиване на хора
•    ядене на боб
•    носене на оранжево
•    отказ от любими занимания
•    правила
•    да се преструваш, че си щастлив, когато не си
•    да казваш „амин”, освен ако наистина не го искаш.

Амин.

Изричайки думите „Майната му”, вие се противопоставяте на смисъла, установената практика, властта, системата, еднообразието и реда. А това е анархия. Анархия буквално означава „без водач”. Анархистите застават зад идеята за държава без управници и лидери. Но по-широкият смисъл на думата „анархия” е липса на какъвто и да е било общ стандарт, цел и значение.
И точно този смисъл е ключът към анархичната сърцевина на философията на „Майната му”. Всичко в живота поддържа нашия неумолим стремеж да търсим смисъла и да колекционираме многобройни значения. И въпреки че тези значения ни причиняват болка, светът около нас ни кара да продължаваме да ги трупаме и трупаме.
За да живеем в хармония с другите хора, ние се опитваме да спазваме най-различни стандарти, цели и значения. Така че всичко, което заплашва някои от тези колективни значения, свещените крави на нашите семантични системи, се превръща в голяма заплаха. Анархизмът, т.е. фактическото отсъствие на смисъл и цел, е най-голямата възможна заплаха.
По-тясното, политическото значения на анархизма – свалянето на властта, е нищо в сравнение с разрушителната сила на истинското му значение: да срине общото схващане за значение и цел. В този смисъл анархизмът е най-съкрушителната и радикална философия, която човек някога е могъл да измисли.
Казвайки „Майната му”, вие навлизате във философия, която плаши живото съзнание на всеки един от нас.
Така че изразът „Майната му” е зареден с два вида експлозив: думата, която сама по себе си нанася удар и носи обида, и фразата, която носи философията на чистата анархия.

„Философията „Майната му!“  тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …