Начало / България / Започна международната конференция „Паисий – живот, дейност, съвременници”

Започна международната конференция „Паисий – живот, дейност, съвременници”

В Югозападен университет „Неофит Рилски“ днес бе открита международна научна конференция „Паисий – живот, дейност, съвременници“, която е част от националната програма за честване на 250 години от създаването на „История славянобългарска“, съобщи dariknews.bg.

Научният форум събра видни имена в европейската и световната българистика и паисиезнание. Сред тях бяха проф. Предраг Матеич от Университета в Охайо, САЩ, проф. Джузепе Дел Агата от университета в Пиза, проф. Армандо Питасио от университета в Перуджа, Италия, както и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“ – проф. Надежда Драгова, проф. Иван Добрев, Боряна Христова от Националната библиотека „Кирил и Методий“, проф. Анисава Милтенова от БАН.

Ректорът на висшето учебно заведение проф. Иван Мирчев приветства всички участници в конференцията.

„Днес ни събира едно невероятно име в българската история. Човекът, който в „една проста книжица“ събра в юмрук разпиляната национална енергия, превръщайки я в мощен взрив, в истинска политическа програма за възраждане и просперитет на българската  нация. „История славянобългарска“ и Паисий Хилендарски са ключови думи в националната памет, които никой и нищо няма да успее да заличи, защото те взривиха амбицията на българина, че той е бил, е и ще бъде част от европейската цивилизация и предците му са градили тези темели“, изтъкна проф. Мирчев.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …