Начало / Свят / Елмор Ленард награден с медал за принос към американската писменост

Елмор Ленард награден с медал за принос към американската писменост

Елмор Ленард беше награден с приза „The National Book Foundation’s Medal for Distinguished Contribution to American Letters”, който се дава за цялостен принос към американската писменост, съобщи британският „Телеграф”. Ленард, един от стълбовете на американската криминална литература, ще получи наградата на 14 ноември, като ще му я връчи друг известен автор – Мартин Еймис.

„Много съм изненадан. Никога не съм предполагал, че ще получа подобна награда. Печелил съм много отличия, но нищо като това”, заяви Ленард. През октомври той ще навърши 87 години. За писането казва: „Няма да се откажа, докато не приключи всичко. Животът ми включително. Преди много, много години, си казах, че ще се забавлявам като пиша, защото в противен случай ще полудея. Продължавам да се придържам към това до днес”.

„Ленард има съвършено ухо. Неговите книги имат невероятни диалози и структура. Страница след страница, всичко е уникално само по себе си”, заяви Еймис.
Сред останалите носители на престижния медал са Филип Рот, Тони Морисън, Гор Видал, Джон Ъпдайк и др.

Елмор Ленард е американски писател и сценарист, роден през 1925 г. Автор е на 45 романа. Започва да публикува още през 50-те години на ХХ век. Тогава пише уестърни, но скоро се насочва към криминалната литература. Носител е на много награди. На български са преведени книгите му „Джаки Браун”, „Горещо хлапе” и „Смъртоносен изстрел. Взривове”. Написал е и разказа, по който е направен култовия филм „3:10 to Yuma” (Ескорт до затвора).

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …