Начало / Автори / Да си спомним за Джеймс Фенимор Купър

Да си спомним за Джеймс Фенимор Купър

За поколението, родено след 90-те години на ХХ век, Джеймс Фенимор Купър е тотално непознат. Неговите романи и филмите по тях обаче имат своето запазено място не само в американската култура, а и в световната. Макар „Последният мохикан”, „Прерията”, „Следотърсачът”, Червеният корсар” да звучат за мнозина архаично, техният автор има признанието на литературни авторитети като  Балзак, Уилям Текери, Пушкин, Лермонтов.

Той е и първият автор, реабилитирал културната среда на американския Среден запад, тоест на индианците. Още приживе го определят като еквивалент на Уолтър Скот, въпреки че самият той не се е ласкаел от сравнението. Купър е бащата, създателят на архетипа на американския герой – смелият бял мъж, който води независим, свободен от цивилизационните предразсъдъци живот. Именно този образ е един от най-експлоатираните в масовата култура. Автор е на повече от 30 романа.

Джеймс Фенимор Купър е роден на 15 септември 1789 г. в Бърлингтън ,Ню Джърси. Баща му Уилям Купър е богат и влиятелен мъж – земевладелец, съдия и конгресмен, основател на град Купърстаун, Ню Йорк.

Малкият Джеймс прекарва детство, пълно с игри в девствени многовековни гори и отрано развива чувство на любов и уважение към природата, която присъства във всичките му книги. Получава добро образование и постъпва в Йейл, но е изключен от университета за устройване на непочтителни шеги, една от които била да учи магаре да сяда на професорски стол. Тогава Купър става моряк и пътува по море няколко години. След смъртта на баща си (1809) финансовата му независимост е осигурена и се отказва от моряшкия живот, а през 1811 г. се жени за Сузан де Ланси, сред чиито прадеди е имало губернатори на колонията Ню Йорк.
След женитбата Купър заживява спокоен уседнал живот в собствената си ферма. Всекидневието на младото семейство е почти идилично. Един ден, когато довършва четенето на роман от английската писателка Джейн Остин, Купър възкликва: „Аз бих могъл да напиша по-хубав!“. С тези думи започва писателската кариера на един от най-продуктивните американски писатели.

Първият му роман „Предпазливост“(1820) е имитация на Джейн Остин и не се радва на голям успех. Вторият обаче – „Шпионинът“(1821), имитация този път на Уолтър Скот, пожънва заслужена слава. В него се разказва за американската война за независимост – тема, изключително интересна за американската публика. Скот вдъхновява Купър да рисува добре разграничени портрети – или истински герои, или истински злодеи. По подобен елементарен модел са изградени и женските му образи – руси и невинни или тъмни и страстни. През 1823 г. се появява „Пионерите“. С него започва серията романи, писани в продължени на 20 години, известни под общото заглавието „Истории за Кожения чорап“ (Leatherstocking Tales), тъй като във всички тях участва един главен герой – Нати Бъмпо Кожения чорап. Нати е бял, който живее сред индианци. Индианското му име е Ястребово око. Цялата поредица романи за Нати включва още „Ловецът на елени“, „Последният мохикан“, „Следотърсачът“ и „Прерията“. Характерът на Нати не е съвсем измислен. В него са вплетени черти на реално съществувала личност – Даниел Бун, един от първите пионери в заселването на Дивия запад. Бун е поддържал приятелски връзки с индиански племена, познавал е тайни пътеки и планински проходи, което му помогнало да преведе белите заселници към западните, индиански територии.

От 1826 до 1833 г. Купър живее в Европа. Запознава се с Уолтър Скот, но му е неприятно да го представят като „американския Уолтър Скот“. От всички европейски страни най-много харесва Италия, а литературните среди в Лондон му се струват отегчителни. През 1833 г. се завръща в Америка.
Славата му носи и неприятности. Няколко пъти завежда дела срещу клевети в печата, като спечелва почти всички. Марк Твен написва остро критично есе срещу неговите стереотипни образи и изтъркани похвати. С годините Купър става все по-жлъчен и недоволен. Започва да губи приятели поради нетактичност и липса на благоразумие.

Умира на 14 септември 1851 г.

Книги от Джеймс Феминор Купър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ПЕТКО СЛАВОВ ВЕЛИКА САМОТА PHOTO

Петко Славов: Музиката е единственото нещо освен любовта, което придава смисъл

„Въпреки любовта“ е книга, която четем и слушаме музика зад думите Това е дебютния роман …