Начало / Автори / 122 години от рождението на гранддамата на криминалния жанр

122 години от рождението на гранддамата на криминалния жанр

Според Книгата на рекордите „Гинес” тя е най-продаваният автор на романи за всички времена. От книгите й са купени 4 млрд. броя и те са на трето място по популярност след Библията и пиесите на Шекспир. Преведени са на 103 езика. През 1971 г. кралицата на Великобритания й връчва ордена на империята.

Не е необходимо да си Еркюл Поаро, за да се досетиш, че става дума за кралицата на криминалния жанр Агата Кристи (1890-1976). На днешния ден, 15 септември, се навършват 122 години от рождението й.

Кристи е автор на 66 детективски романа и над 15 сборника с кратки разкази. В повечето от тях престъпленията се разкриват от Еркюл Поаро, Мис Марпъл, Томи и Тапънс. Най-известната й история е и най-скандалната – в края на живота си писателката е принудена да промени заглавието „Десет малки негърчета” на „И тогава не остана никой” заради обвиненията в расизъм и политическа некоректност.

И независимо че Реймънд Чандлър я разбива с есето си „На кого му пука кой е убил Роджър Акройд”, публикувано в списание „Нюйоркър”, тя е най-известният автор на криминални романи в света. Наскоро британското министерство на образованието включи творбите й в учебната програма в гимназиите, с което я нареди сред британските литературни класици. Заслужено признание за добре свършена работа на „малките сиви клетки”.

Фото:writers-write-creative-blog.posterous.com

Книгите на Агата Кристи тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …