Начало / Свят / Мемоарите на Рушди излизат под псевдоним

Мемоарите на Рушди излизат под псевдоним

Салман Рушди ще издаде мемоари, в които ще опише живота си след публикуването на книгата му „Сатанински строфи“ през 1988 г., заради която аятолах Хомейни го осъди на смърт за обида към исляма, съобщи dnevnik.bg.

Заради т. нар. фатва писателят, който е британец, но има индийски произход, е принуден да се скрие девет години. Романът му е забранен в Индия, горен е на демонстрации във Великобритания, провокира размирици в Пакистан, осъществяват се атентати срещу преводачи и издатели в Япония, Италия, Норвегия и Турция. Междувременно „Сатанински строфи“ печели награда „Букър“. През 2007 г. наградата за убийството му надхвърля 11 милиона долара.

Събитията в автобиографичната книга ще бъдат преразказани от популярния автор в трето лице и под псевдоним – Джоузеф Антон. Пред в. „Ню Йорк таймс“ той казва, че причината е продължаващият дискомфорт, който изпитва, когато трябва да каже името си. Псевдонимът пък идва от първите имена на двама от любимите му белетристи – Джоузеф Конрад и Антон Чехов. „Джоузеф Антон: Мемоар“ излиза на 18 септември.

Книгите на Рушди тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …