Начало / България / Радиотеатърът ще излъчи „Пейзаж” на Харолд Пинтър

Радиотеатърът ще излъчи „Пейзаж” на Харолд Пинтър

На 16 септември, неделя, от 16.00 ч радиотеатърът на програма „Христо Ботев” ще излъчи „Пейзаж” – едноактна пиеса на Харолд Пинтър, съобщи bnr.bg. Той е носителят на Нобеловата награда за литература за 2005 г.

Лин Гарднър от вестник „Гардиън” пише за нея: „Тя говори за любов, той – за изневяра. Те изглежда като че ли са от един и същи живот, но не и в една и съща стая. Разделени са не само физически и емоционално, но и чрез паметта си, доколкото паметта е поредица от стаи, където се заключваме далеч от всички”. „Остри късове от отразяващо стъкло” – така Лин Гарднър нарича „Пейзаж”.

Радиопиесата е излъчена по Би Би Си Радио 3 за първи път на 25 април 1968 г., а година по-късно е поставена на сцена и след това направена и на филм. През 1995 Би Би Си Радио 4 прави втора постановка по театралния спектакъл, режисиран от самия автор. През 2008 г. Би Би Си прави трета радиоверсия, като този път ролята на Даф е изпълнена от самия автор. Анализаторите на Пинтър смятат, че тук, както и в другата си едноактна пиеса „Мълчание”, той променя стила си, приближава се до Самюъл Бекет и не действието, а диалозите и монолозите стават водещата част на драматургичната структура.

Пиесите на Харолд Пинтър тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …