Начало / Свят / Про- и антиизраелски протести при връчването на наградата „Адорно”

Про- и антиизраелски протести при връчването на наградата „Адорно”

На фона на протести на произраелски организации, Джудит Бътлър – американски философ и литературен изследовател, беше наградена във Франкфурт във вторник вечерта с 50 хил. евро. Тя получи наградата „Адорно”, която се дава на всеки три години от общината във Франкфурт на Майн, съобщи „Дер щандарт”.

56-годишната американка е смятана за един от големите мислители на съвременността. Тя обаче предизвика протести заради свои предишни критични изказвания по адрес на Израел. Бътлър не спомена за това в благодарствената си реч в историческата „Паулс кирхе”, а я посвети на философа Теодор Адорно. В заключителното си изречение американката призова „да се противопоставяме на всички форми на насилието”.

Междувременно пред църквата произраелски активисти организираха митинг против награждаването. Те носеха плакати „Не на омразата срещу Израел в името на Адорно” и „Не й давайте наградата”. От другата страна на църквата, отделена с полицейски кордон, друга група скандираше в полза на Бътлър и в подкрепа на Палестина.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

224706_b

Да следваш последните птици на света

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Нежен и лиричен разказ за себеотрицанието в името на обещание, …

Един коментар

  1. Пламен Русев

    Защо точно в църквата „Апостол Павел“?Всички знаем какво е проповядвал!Къде е католическата църква?Или е въпрос на „джендър“?Много ми е интересно на базата на какво Адорно е определян като неомарксист?Самият той признава,че в по-голяма степен е повлиян от Ницше!