Начало / Свят / Бившата президентша на Германия се отбранява с книга

Бившата президентша на Германия се отбранява с книга

Била ли е бившата президентша компаньонка или не? От известно време насам този въпрос вълнува немалко германци. Сега обаче Бетина Вулф иска да сложи край на слуховете – с новата си книга и серия от заведени дела, съобщи „Дойче веле”.

След поредица от скандали през февруари Кристиан Вулф се оттегли от президентския пост на Германия. В петък съпругата му Бетина заведе съдебни дела срещу известния телевизионен водещ Гюнтер Яух и интернет концерна „Гугъл“. Водещият е обвинен в разпространяване на непотвърдени слухове за бившата президентша в рамките на неговото предаване; концернът „Гугъл“ пък в некоректно представяне на резултатите, появяващи се при търсене на името на бившата президентша –  заради функцията на търсачката при изписване на име да се появяват автоматично и най-често споменаваните думи, свързани с него. В случая на Бетина Вулф това са думите „проститутка“ и „ескорт-дама“.

Стъпката изглежда е планирана така, че да съвпадне с друго събитие – издаването на книгата на бившата първа дама на Германия, в която тя отговаря на обвиненията, адресирани към нея. Според тях през студентските си години Бетина Вулф е била момиче на повикване в два елитни клуба – „Chateau“ в Оснабрюк и „Аrtemis“ в Берлин,  където е работила под псевдонима „Лейди Виктория“. В книгата си „Бетина Вулф. Отвъд протокола“ на издателство „Рива“ бившата президентша предлага своята версия за това, как са били изфабрикувани обвиненията срещу нея. Там четем, че това е станало по времето, когато съпругът й Кристиан Вулф е бил министър-председател на провинция Долна Саксония. По този повод  „Зюддойче цайтунг“ пише, че слуховете били пуснати нарочно от съпартийци на съпруга й в Хановер, които на всяка цена искали да му провалят кариерата.

В книгата, която излиза на пазара тази седмица, Бетина Вулф категорично отрича да е работила като компаньонка. Тя разказва за страданията, причинени й от тази неприятна история: „Синът ми Леандер е принуден да чете в интернет отвратителни неща за мен“, казва тя и заключава: „Човек не може да изяде толкова много, колкото му се иска да повърне“.

Пред съда в Хамбург Бетина Вулф е подписала клетвена декларация, според която твърденията за миналото й на компаньонка са пълна измислица. Това е безпрецедентен случай за Германия, посочва по този повод „Зюддойче цайтунг“. А „Фленсбургер тагеблат“ коментира, че съдебните искове са възможно най-добрата реклама за биографичната книга на бившата президентша, която може да се окаже авторка на бестселър.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …